В Україні 30 % працівників сфери охорони здоров’я, особливо у первинній ланці, – пенсіонери або особи передпенсійного віку. Тому навіть якщо всі сьогодні в Україні укладуть декларації з лікарями, то просто не вистачатиме лікарів, аби забезпечити первинну ланку.

Читайте також: Уляна Супрун закликає українців ставати донорами органів

Про це розповів координатор Незалежної експертної платформи "ПРО S VITA", кандидат медичних наук, лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи "Сходи в майбутнє" Ігор Найда, пише Вголос.

"Зараз передусім дефіцит кадрів – на первинній ланці, особливо у сільській місцевості. Також помітною є регіональна диспропорція лікарських кадрів", – уточнив він.

Читайте також: В українських аптеках з’явились вакцини проти грипу

При цьому, за словами Ігоря Найди, достатньо критичним є рівень укомплектованості штатних посад лікарів за такими спеціальностями: психотерапевти – 63,9 %, лікарі-ендоскопісти – 65,8 %, лікарі функціональної діагностики – 67,8 %, наркологи – 69,5 %, анестезіологи – 72,2 %, серцево-судинні хірурги – 72,6 %, рентгенологи – 72,8 % тощо. Не краща ситуація і зі середнім медичним персоналом: у понад 840 українських ФАПів його взагалі немає.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter