Міністерство інфраструктури України запустило пілотний проект зі створення "розумних" доріг. Його мета – підвищити безпеку руху на шляхах міжнародного значення в Україні. Проект реалізовуватиметься в рамках транспортної стратегії 2030.

Читайте також: Смертельна аварія зі шкільним автобусом на Волині: повідомили деталі трагедії (відео)

Технологію уже впроваджено на тестовому відрізку дороги – 21-му кілометрі траси Київ–Обухів. Тестування і збір даних триватимуть близько двох місяців, повідомляє канал 2+2.

Технологія дозволятиме збирати інформацію про туман, стан дороги та ДТП на відповідних шляхах. Планується, що дані будуть акумулюватися та передаватися водіям через мережу. Демонстрація даних відбуватиметься або на спеціальних табло, або через мобільні додатки.

Крім водіїв, розумні дороги будуть корисними для поліції та швидкої допомоги, вони отримуватимуть інформацію в реальному часі.

Втім, як саме буде реалізовано проект, вирішуватиме Укравтодор.

Впровадження розумних доріг в Україні відбуватиметься у три етапи:

  • Пілотний запуск – у другій половині 2019 року;

  • Оцифрування однієї з українських доріг – на початку 2020 року;

  • Розширення мережі розумних доріг по всій Україні.

  • За словами Фаріда Сафарова – голови Директорату цифрової інфраструктури на транспорті – проект планують реалізувати коштами донорів та з допомогою кредитів Європейського інвестиційного банку.

    Читайте також: "Де дорога?": посол Канади загруз на автомобілі у болоті в Україні (Фото)

    "Ми вже розпочали переговори є ЄІБ. Цього року на проекти, пов’язані з безпекою на дорогах, ЄС виділив 1 мільярд євро. З цієї суми ми сьогодні можемо претендувати на 10 мільйонів євро", – зазначив Сафаров.

    Точну цифру, скільки коштуватиме реалізація проекту по всій Україні, в міністерстві поки не називають.

    Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook