В Україні може з'явиться чотири додаткових вихідних на рік. У проєкті нового Кодексу законів про працю пропонують значно збільшити тривалість відпустки, передає Обозреватель.

Читайте також: Кого з туристів не впустять в ЄС після відкриття авіарейсів

Зараз загальна відпустка становить 24 дні, а за новими правилами – 28 днів. Ті, хто молодше від 18 років, має право на 31 день відпустки. У стаж роботи, що дає право на щорічну основну оплачувану відпустку, зараховуються:

  • час фактичної роботи (зокрема й на умовах неповного робочого часу простою не з вини працівника) протягом робочого року, за який надається відпустка;

  • час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням;

  • час перебування у відпустці через вагітність та пологами;

  • час щорічної оплачуваної відпустки.

Крім того, зараз серед причин для звільнення бажання роботодавця немає взагалі, хоча фактично це не заважає "просто так" розривати трудові відносини. У новому ж КЗпП "ініціатива роботодавця" виводиться як окрема причина. Правда, для цього потрібні підстави.

"Роботодавець має право за власною ініціативою розірвати трудовий договір із працівником у разі його відмови від зміни істотних умов трудового договору, а також із причин економічного, технологічного, структурного або аналогічного характеру", – йдеться в законопроєкті.

HR-експерт Олександр Білоус додає: що саме можна вважати "структурную" або "аналогічною" причиною, сказати складно. Але це розв'язує руки роботодавцю звільняти без очевидних на те підстав.

"Ми бачили проєкт КЗпП, у якому взагалі не потрібно було мати причину для звільнення, саме бажання роботодавця було такою причиною. Зараз же потрібні хоч і не до кінця виразні, але конкретні підстави для звільнення", – розповідає Білоус.

Про звільнення роботодавець повинен попередити заздалегідь:

  • за 15 днів – якщо співробітник працював до пів року;

  • за 30 днів – якщо працював більше ніж пів року;

  • за 60 днів – якщо працював понад п'ять років;

  • за 90 днів – якщо працював більш ніж 10 років.

"За домовленістю сторін попередження можуть бути замінені грошовою компенсацією в розмірі, визначеному трудовим договором, але не менше від подвійного середньоденного заробітку працівника за кожен робочий день", – йдеться в проєкті.

Наприклад, якщо ви працювали більше ніж пів року, але роботодавець вас вирішив звільнити "одним днем", то як компенсацію йому доведеться виплатити двомісячну зарплату.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook