На українських прилавках можна зустріти саморобну каву, парфуми, побутову хімію та ліки. Фальсифікат не рідкість і у великих супермаркетах.

Читайте також: Скільки українці витрачають на покупку авто

Фахівці оцінили ситуацію на українському ринку та дійшли висновку, що кожного року ситуація лише погіршується. Чиновники та правозахисники підтверджують цю невтішну тенденцію, повідомляє ubr.ua.

Залежно від сегменту, фальсифікат на українському ринку досягає 30-70%.

«Обсяги фальсифікату ростуть. Знаходили його, навіть у іменитих виробників і на полицях великих торгових мереж. На жаль, зараз для українців ціна – на першому місці. Тому фальсифікований товар користується попитом», – каже експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій.

Експерти оцінюючи ринок заявляють, що найбільше підробляють молочні продукти, ковбасні вироби, бакалія. У молоці часто знаходять заборонені рослинні жири, а сметана взагалі може не містити молока. Варена ковбаса може складатися з дешевого м'яса та підсилювачів смагу. У соусах та пастах можна натрапити на штучні барвники та штучні консерванти.

Експерти радять бути уважними при купівлі червоної ікри. Фальсифікований товар часто продають як акційний чи власного виробництва. Ціна такої ікри на 3-5 грн менша від ціни якісного продукту.

Сьогодні фальсифікат зустрічаємо навіть серед одягу. Так, сорочка 100% хлопок після експертизи виявилася 100% поліестер.

Експерти застерігають, що останнім часом активно підробляють всілякі засоби для чищення, порошки, які чутливим споживачам, в кращому випадку, загрожують алергією.

«Основний склад прального порошку вже не змінювався багато десятиліть. Умільці просто замовляють окремі інгредієнти через інтернет, змішують їх і отримують порошок, який потім пересипають в пачки іменитих брендів або продають на ринках просто в пластиковій тарі», – каже директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Купуючи в інтернеті, експерти радять одразу порівняти зовнішній вигляд товару, що вказаний на сайті, з виглядом на офіційній сторінці виробника. Інтернет магазини зобов'язані видавати фіксальні чеки і «проштамповану» гарантію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook