Для зменшення корупційних схем, в Україні планують скасувати паперові лікарняні і замінити їх на електронні.

Читайте також: Хто дискредитує діяльність лікарняних кас і страхової медицини на Волині

Про це пише Сегодня.

Електронний реєстр лікарняних створять протягом цього року. Після його впровадження система видачі лікарняних зміниться.

"Щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані в спеціальну програму. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний", – розповідає заступник голови виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Володимир Забела.

Для оформлення лікарняного листа знадобиться Ідентифікаційний номер платника податків. Його лікар внесе в базу, до імені пацієнта причепиться місце роботи та посада. Хворобу теж неможливо буде придумати. У системі будуть доступні тільки зареєстровані недуги. Далі лікар ставить свій електронний підпис, і лікарняний лист вирушає до Фонду соцстрахування.

Читайте також: Доктор Комаровський: На місці Супрун я би розвернувся і пішов

Роботодавець у цей же день зможе увійти в систему і перевірити, чи дійсно співробітник на лікарняному. Але у нього буде обмежений доступ до лікарняного – він не зможе бачити дані про хвороби співробітника.

При цьому експерти вказують на деякі недоліки такої системи. Зокрема, з новою системою у лікарів не буде часу вносити дані в програми.

"Якщо лікар підробить медичний документ хоча б один раз, він втратить право практикувати на все своє життя. Всі роки практики, освіти, навчання підуть на нуль. НАПК, НАБУ...ми можемо створити ще десятки структур для боротьби з корупцією. Але коли у нас немає правильної структури контролю професії, допуску до професії, регулювання і розуміння морально-етичної складової, ми ніколи не спіймаємо лікаря за руку, якщо він захоче все це обійти", – відзначає головний експерт медичної групи Реанімаційний пакет реформ Зоряна Черненко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter