З 8 грудня в Україні вступив у силу наказ Міністерства охорони здоров'я про затвердження нових добових норм харчування.

Читайте також: Вчені знайшли спосіб, як зменшити потяг до їжі

В порівнянні з попередніми нормами харчування, калорійність їжі для дітей і підлітків знизили на 10-15%, повідомляє Сегодня.

Малюкам також зменшили кількість білків, жирів і вуглеводів. Підліткам і юнакам МОЗ рекомендує їсти більше білка і менше жирного (сало, масло) і вуглеводів (каш, хліба, солодощів).

У дорослих при тій же калорійності змінився склад раціону за рахунок зниження в ньому кількості вуглеводів і збільшення білків і жирів.

Так, наприклад, в раціоні чоловіка віком від 30 до 39 років, який не займається важкою фізичною працею (слюсар, верстатник), стало 147 г білка в добу, в тому числі 100 г білка тваринного походження (м'ясо, риба, яйця) і 47 г — рослинного походження (крупи). Це на 12 г більше, ніж раніше. Додано 15 г жирів (до 103 г) і зменшено кількість вуглеводів майже на 50 м (до 456 г).

Пропорційно, залежно від віку, статі та фізичного навантаження, стало більше білків і жирів і менше вуглеводів в інших груп населення.

А для пенсіонерів мало що змінилося: МОЗ лише зменшив для 75-річних і старших кількість споживаних жирів: чоловікам — на 16 г (до 38 г/добу), жінкам — на 4 г (до 44 р/добу).

У міністерстві пояснили, що нові норми є більш збалансованими і корисними для здоров'я.

Що стосується зменшення калорійності харчування для дітей, то колишні розрахунки були, на думку фахівців, завищеними, і призводили до надмірної ваги дітей, насамперед за рахунок вуглеводів. А ось білків підліткам додали, щоб вони могли краще рости і нарощувати м'язову масу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook