Всього у якихось 12-ти кілометрах від Румунії, у Підвиноградові, розкинувся табір ромів, котрий прославився на всю країну – через своє багатство та небачену релігійність мешканців. 

Читайте також: За останні три роки понад 8,5 тисяч ромів отримали український паспорт

Офіційно потрапити у Підвиноградів не так вже й просто: сюди чужих практично не пускають – територія виключно ромська, доступ відкритий тільки тим, хто хрещений у місцевій церкві (всі вони баптисти). На Закарпатті таких - близько чотирьох з половиною тисяч, фасадну частину  поселення важко не помітити. Строкаті будинки нагадують палаци.

З мешканців заможного будинку в Підвиноградові – 59-річний Юрій Фаркош. У нього 10 дітей, 44 онуків і 14 правнуків. Разом з усіма родичами його ромська родина розрослася до ста чоловік.

Всі живуть в одному селищі. Тут, всупереч стереотипам, не прийнята "кочова романтика". Фаркош в таборі – персона шановна, "барон".

"Знаєте, чужинців ми зараз сюди 100% не пускаємо", – зізнається Юрій Фаркош в коментарі "УП", – тому що приїдуть, познімають на камери або телефон, а потім пишуть всяке. Думаю, українці як би заздрять тому, що у ромів у Підвиноградові такі багаті будинки. Вони весь час запитують: "Звідки у них такі гроші?". В останні роки все більше "повноважень" у вирішенні актуальних питань в таборі перебирає на себе церква і місцеві пресвітери".

Могутність церкви тут не наважується заперечити ніхто. Цікаво, що перші громади євангельських християн-баптистів в Підвиноградові та сусідньому Королево з'явилися ще в кінці 70-их – початку 80-их минулого століття.

Де спрацьовує реальне табу священика, а де вигадані місцевими забобони, розібратися складно. Але так чи інакше люди тут не п'ють і не палять. Намагаються, за їхніми словами, дотримуватися "всіх біблійних заповідей".

Та найбільше роми пишаються своїми дівчатками. Вони завжди ходять у розкішних дорогих сукнях, але в майбутньому на красунь чекає зовсім нелегка доля:

"Дівку віддаємо заміж в 12, 13, 14 років, – розповідає Юрій Фаркош. – Як вам це пояснити? Не знаю. Так у нас заведено. Дівчата не вибирають собі чоловіка. У нас такого немає, як у вас. Вирішують тато і мама. Збираються з батьками хлопця, і вирішують. Буває, що наш ром одружується з українкою, але це – рідкість", – говорить Фаркош.

Читайте також: "Перекривали виїзд джипами": натовп ромів накинувся на журналістів на Закарпатті

Але весілля у ромів багато в чому схожі на українські, є тільки одна серйозна відмінність – в віруючих сім'ях вони проходять без алкоголю.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter