Найближчим часом в Україні можуть збільшитися ціни на продукти харчування.

Читайте також: В Україні піднімуть ціни на алкоголь

Про це в коментарі Politeka заявив економіст Борис Кушнірук.

З 1 липня підвищать прожитковий мінімум. Це було заплановано відповідно до закону про держбюджет. Ще одне підвищення має відбутися з 1 грудня. Збільшення зарплат спровокує ріст цін.

"Якщо говорити про те, чи може підвищення зарплат і доходів населення спровокувати зростання інфляції, то, безумовно, частково може, але тут потрібно врахувати, що на ситуацію буде впливати ціла низка факторів. Наприклад, підвищення цін на проїзд в громадському транспорті, підвищення тарифів, все це буде сприяти зростанню цін на продукти харчування", – каже експерт.

На подорожчання продуктів може також впливати збільшення ціни на нафту.

Читайте також: Яку їжу найбільш небезпечно вживати у спеку

"Підвищення доходів саме по собі може бути не настільки значущим як, наприклад, підвищення ціни на нафту. А це неминуче тягне за собою підвищення цін на продукти. Знову таки потрібно враховувати ціну на сільгосппродукти на зовнішніх ринках. По суті, на зростання цін в Україні можуть вплинути фактори, які в принципі не залежать від України", – пояснює Кушнірук.

В Україні з початку року споживча інфляція склала 4,4%. При цьому у квітні, порівняно з березнем, вона склала 0,8%. У річному вимірі, порівняно з квітнем 2017-го, інфляція досягла 13,1%. Щомісяця з початку поточного року цей показник знижується. Вартість продуктів харчування та безалкогольних напоїв за минулий місяць зросла на 1,1%, м'яса та м'ясопродуктів, макаронних виробів, хліба і риби - на 2,6%. Овочі подорожчали на 5,4%.