14 липня, до Вінницького обласного краєзнавчого музею повернули золоту печатку князя Святослава Хороброго.

Читайте також: На Волині на місці поховання польських вояків виявили останки українців ФОТО

Про це повідомляє "33 канал".

Як відомо, артефакт датується 970 роком. Печатку знайшли у Києві біля княжого палацу на сучасному провулку Десятинному наприкінці 70-х – початку 80-х років XX століття. Розкопки проводили російські археологи, один з них вивіз знахідку до Москви.

Історикам вдалось провести операцію по поверненню печатки в Україну.

"На ній зображено двозуб князя – княжий знак, який був гербом князів. Там також проглядається напис грецькою мовою: "Архонт Свєнтославос", тобто "Князь Святослав". Печатка пояснює нам збіг двох дипломатичних традицій, пов'язаних із грецьким письмом та нашим місцевим – княжими знаками. Такою печаткою князь Святослав скріпив Візантійсько-Руський договір, що започаткував довголітню практику дипломатичних відносин з Візантією. За тим договором Русь увійшла до кола цивілізаційно навколовізантійських країн, – розповів історик Олександр Алфьоров.

Читайте також: На Волині знайшли артефакт, який підтверджує існування велесовичного алфавіту ФОТО

Печатка Святослава – єдиний предмет князів X-XI віків, який зберігся до нашого часу. Вона рік була на виставці у філії "Золоті ворота" Національного заповідника "Софія Київська". Зараз її возять різними містами України, потім Олександр Алфьоров обіцяє передати її до фондів одного з державних музеїв.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter