Російські ЗМІ без наведення доказів чи посилань, поширювали неправдиві чутки про "новий стиль" церковного календаря єдиної Помісної Української Православної Церкви.

Читайте також: Після отримання Томосу в Україні зміниться дата святкування Різдва

Про це на своїй сторінці у Facebook написав речник Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Євстратій Зоряпередає УНН.

"Цілком очевидно, що це є інформаційна диверсія, яка напередодні важливих подій повинна посіяти суперечки та недовіру серед православних в Україні. Адже відомо, що ідея переходу на новий стиль має не лише прихильників, але і численних переконаних опонентів", – написав Зоря.

Речник УПЦ КП зауважив, що в минулому низка прикладів адміністративного впровадження нового стилю приводила до поділу в Церквах, навіть до розколів, що тривають десятиліттями.

"Тож цілком офіційно хочу повідомити, що питання переходу на новий календар не порушується і не розглядається у процесі об'єднання та у зв'язку з наданням Томосу. Кожна автокефальна Церква самостійно вирішує календарне питання і жодних приписів чи вимог щодо цього в Томосах, які надавалися Вселенським Патріархатом у ХХ ст., не встановлювалося", – підкреслив він.

Читайте також: Церква імені Петра Порошенка: чому політика втручається в релігійні справи

На думку Зорі, дезінформацію та фейки поширює Москва.

"Поширення інформації про нібито впровадження у зв‘язку з наданням Томосу "нового стилю" – є лише інформаційною провокацією з московським корінням", – вважає архієпископ.

Він нагадав, що минулого року законом України 25 грудня було визнане святковим днем, і всі, хто бажають святкувати цього дня згідно зі своїми переконаннями, мають можливість робити це, а питання Томосу та автокефалії з цим не пов'язане.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter