Понад 50 архієреїв Української православної церкви Московського патріархату відхилили отримані листи-запрошення для участі в об'єднавчому Соборі.

Читайте також: В УПЦ КП назвали дату, коли Україна отримає томос

Вони були відправлені назад до Стамбулу, заявив прес-секретар УПЦ МП архієпископ Климент, пише "Громадське". Всі інші архієреї, за його словами, раніше відмовилися від запрошень.

Як зазначив Климент, сам такого листа не отримував, проте зробив би так само – повернув би відправнику.

"Це справжнє нахабство з боку Варфоломія – відправляти єпископам такі листи. Він наважується диктувати архієреям Української православної церкви Московського патріархату, куди нам іти, де збиратися і що робити. Раніше ми вибирали предстоятеля абсолютно незалежно від будь-яких зовнішніх впливів, зокрема і з боку турецької держави", – висловився він.

Читайте також: Софію Київську активно "вилизують" перед історичною подією (відео)

Обурення у Климента викликав також і той факт, що на Соборі зможуть бути присутніми і представники місцевої влади. "Такого цей світ не бачив. Ніби нашим губернаторам нічим зайнятися, як забезпечити явку на захід під головуванням президента України", – сказав архієпископ.

Відзначається також, що своє запрошення Вселенському патріархатові повернув митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

За даними сайту УПЦ МП, Московський патріархат налічує в Україні 96 єпископів: 52 правлячих архієреїв, 37 вікарних і 7 померлих архієреїв.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter