Українська мова зміцнює свої позиції в країні. Українською говорять майже у всіх школах, а телеканали і радіостанції частіше використовують мову в години пік.

Читайте також: Стало відомо, як суржик впливає на пам'ять

Згідно із зібраними даними, українську рідною вважають майже 68% українців, передає громадський рух "Простір свободи".

Але лише половина українців говорить рідною мовою вдома.

Частка школярів, що здобувають освіту з українською мовою, за рік зросла з 90 до 91%, а частка першокласників – з 91 до 95%. Найбільш помітне зростання частки перших класів з українською мовою навчання областях Сходу і Півдня України – в Донецькій області з 76% до 99%, Запорізькій з 78% до 88%, Луганській з 74% до 89%, Одеській з 71% до 87%, Харківській з 72% до 80%, Херсонській – з 89% до 98%.

У кінопрокаті понад 90% фільмів демонструються українською мовою. З 2017 року помітна частина цих фільмів –картини українського виробництва, зняті українською мовою. В 2017 таких фільмів у прокаті було 22 з 302, за неповні 10 місяців цього року – вже 53 з 334.

Читайте також: Українська Вікіпедія побила рекорд

Частка газет, що видаються українською мовою, знизилася і становить 34% від сумарного тиражу, частка книг, навпаки, зросла до 76%.При цьому зменшилась кількість імпортованих книг із Росії.

За підсумками моніторингу кафе і ресторанів у 26 містах (усі обласні центри, крім окупованих, а також Кривий Ріг, Маріуполь, Краматорськ та Сєверодонецьк) лише 40% закладів харчування мають українську вивіску. В 74% є меню українською і тільки в 56% закладів персонал обслуговує україномовних клієнтів державною.

Російська мова домінує в українському сегменті інтернету. Серед 100 найпопулярніших серед українців сайтів україномовних – лише 10%. Як і раніше, у двомовних сайтах часто російська версія є основною, а українська є вторинною і в більшості випадків є якісно та функціонально неповноцінною.

З 100 найпопулярніших серед українців YouTube-роликів - пісень українською мовою всього 6%, відео - 8%, а виконавців - 7%. Ще гірше ситуація складається для геймерів - на популярному ресурсі відеоігор Steam ігор на українській мові тільки 2,55%. Неважливо йдуть справи і у вітчизняних виробників товарів і послуг - тільки 38% сайтів мають українську версію.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter