Дослідники розробили фермент, який перетравлює деякі види пластику. Відкриття зробили випадково, у процесі дослідження бактерій Ideonella sakaiensis.

Читайте також: Україна одна із лідерів за смертністю через забруднення екології

Про це повідомляє Science Alert.

Дослідники Національної лабораторії відновлюваної енергії Міністерства енергетики США (NREL), створили фермент, під час дослідження речовини ПЕТази. З її допомогою бактерії Ideonella sakaiensis перетравлюють поліестер (ПЕТ), з якого виготовляють пластикові пляшки.

Вчені знайшли ці бактерії в 2016 році в зразках ґрунту, води та мулу, взятих з місця перероблювання пластикових пляшок в японському місті Сакаї. Бактерії здатні переробити 0,2 міліметра поліестеру за шість тижнів. Втім цей процес надто повільний для ефективного перероблювання відходів, тож вчені шукали спосіб його поліпшити.

Вивчаючи гіпотезу про те, що структура ПЕТази може еволюціювати за присутності пластика, дослідники вирішили змінити активний центр ферменту, що б зробити його схожим на інший ензим – кутіназу. Втім виявилося, що мутувавший таким чином фермент, почав перетравлювати пластик, ефективніше за природну ПЕТазу.

Хоча швидкість перетравлювання пластику зросла лише на 20 відсотків, дослідники продовжують роботу над поліпшенням ферменту. За їх словами, ефективність фермента можна збільшити настільки, що його можна буде використовувати для швидкого руйнування пластикового сміття.

"Інтуїція і випадковість часто відіграють значну роль в фундаментальних наукових дослідженнях, і наше відкриття не є винятком. Це дає можливості для подальшого поліпшення цих ферментів, для вирішення проблеми утилізації постійно зростаючіх гор пластику", — говорить один з винахідників ферменту, біолог Джон МакГіхан.

Раніше ми розповідали про студента Бояна Слета,який винайшов спосіб очистки Тихого океану від пластикового сміття.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter