В 2020 році запустять ринок землі. Спочатку ціна за гектар буде встановлено близько 2 тисяч доларів. Про це повідомив радник прем'єр-міністра з економічних питань та земельної реформи Олексій Мушак.

Читайте також: Зеленський повідомив, коли в Україні запровадять ринок землі

"Якби впроваджувалася перша запропонована модель ринку землі, там, де є всі гравці, ціна була б близько двох тисяч доларів за гектар по країні. В залежності від області – наприклад, у Херсоні та на Волині трохи дешевше, а в Полтаві, Черкасах, Вінниці – дорожче, оскільки там краще земля і більше конкуренція", – сказав він.

Проте існує інша модель, згідно з якою існують обмеження щодо кількості гектарів в одні руки і допуску до ринку іноземців. Так, первинну ціну зменшать до 1900 доларів за гектар.

Читайте також: Повідомили, скільки вартуватиме українська земля після запуску ринку

"Якщо кредитна ставка для України буде 5%, то ви середню оренду, яка буде 200 доларів, множите на 20 – і земля буде коштувати чотири тисячі доларів. Чому в Європі така висока вартість землі? Тому що у них грошовий ресурс дуже доступний, умовно кажучи, нульова ставка", – сказав він.

При цьому особливої різниці в цінах для фізичних, юридичних осіб або іноземців не буде. Формування кінцевої ціни буде залежати від нюансів оподаткування для кожної категорії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook