Процес запровадження електронної картки лучанина наближається до практичного втілення.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Читайте також: Представили нового заступника Луцького міського голови Ірину Чебелюк

Він зазначив, що електронна картка дозволить здійснювати безготівкову оплату за проїзд у всьому громадському транспорті міста.

"Сучасні електронні системи забезпечать контроль за своєчасністю курсування маршруток і тролейбусів із повним дотриманням маршруту, зможемо вирахувати точну кількість пасажирів та пільговиків, а також відстежувати обсяги та рух готівки у міському транспорті, адже кожна оплата за проїзд фіксуватиметься в системі, а гроші більше не потраплятимуть до рук водіїв. Водії транспортних засобів також отримають картки водіїв, а це вигідно як для лучан, так і для перевізників, адже у випадку будь-яких порушень можна буде відразу ідентифікувати особу недобросовісного водія та вплинути на кожну конкретну ситуацію", – зазначив Григорій Недопад.

Зокрема, він нагадав, про нещодавнє підписання угоди із переможцями конкурсу на оператора електронних систем, представниками турецького підприємства "KENT KART EGE ELEKTRONIK" та "PAYNET SERVICES" по запровадженню електронної карти лучанина та системи безготівкової оплати за проїзд і обліку пасажиропотоку.

"Сьогодні обговорили, внесли поправки і доповнення до тристоронньої угоди та проекту рішення виконавчого комітету Луцької міської ради "Про оператора електронних систем у місті Луцьку". Під час обговорення внесено пропозицію про повне припинення розрахунку готівкою у громадському транспорті одразу з моменту запуску електронного квитка. До початку запуску проекту відбудеться інформування населення та забезпечення електронними картками в першу чергу пільговиків, для яких передбачено більше 50 тис карток. Вже триває процес виготовлення 200 тис. електронних квитків.

Орієнтовно в жовтні вони будуть поширюватися серед населення міста, буде організовано і їх продаж в місцях найбільшого скупчення людей та у соціальних закладах. Вартість електронного квитка багаторазового використання – близько 35 грн. Місця їх придбання стануть і місцями їх поповнення. Мешканці наближених ОТГ, які не матимуть картки лучанина, зможуть купувати квитки для тимчасового проїзду. Із усіх електронних квитків кошти будуть зніматися виключно через термінали, а отже весь готівковий обіг буде відбуватися прозоро, надійно і без участі водіїв. І це правильно, адже водій зможе зосередитися на своїх прямих обов’язках, а не рахувати гроші та передавати здачу", – пише Григорій Недопад.

Електронна карта лучанина принесе користь не лише пільговикам, вона матиме ряд переваг для кожного мешканця Луцька.

"Зокрема, майбутньому дозволить економити на проїзді в громадському транспорті. Картка лучанина – це багатофункціональна картка банківського формату, яка буде створена виключно для лучан. 

Досить важко йдуть назустріч впровадженню нової системи окремі перевізники. Виведення всієї готівки з тіні покаже реальні обсяги коштів у транспорті, а також прибутки власників автотранспортних підприємств. Крім того, стануть неможливими порушення графіків руху чи, тим більше, відсутність транспортних засобів на лінії, або їх недоїзд до окремих зупинок. Нарешті ми маємо механізм фіксації та реального впливу на подібні порушення. І саме запровадження електронної картки дасть змогу поступово виявляти і вирішувати всі проблеми даної сфери. В нинішньому стані система громадського транспорту існувати просто не може. Тому робимо перший і дуже серйозний крок до реальних змін", – зазначив він.