Де була вода – нині пісок: знаменитий Світязь міліє. Від пляжу вода відійшла на десятки метрів. Місцеві підозрюють, що підприємці облаштовують плантації з системами поливу, - повідомляє Сьогодні.

Читайте також: На Волині створять робочу групу для дослідження катастрофічного обміління Світязя

Рівень води в озері Світязь продовжує падати – вода відступила на десятки метрів. Там, де влітку купалися люди, зараз видно дно курортної перлини Волині.

Тепер човни стоять на піску. Місцеві, які приймають туристів, бояться залишитися без заробітку. Єдина версія місцевих – винні підприємці, заклали майже 400 гектарів плантацій лохини. Це обговорюють усі в Шацьку. Для поливу, мовляв, викопують резервуари. Там збирають ґрунтові води. Тому, припускають, і міліє Світязь.

"Кажуть, що вода пропадає, тому що садять лохину. І висушують болота", – ділиться Влад Стадник, житель Шацька.

У свою чергу, чиновники кажуть, що біля Шацьких озер масштабні плантації лохини облаштовують відразу два інвестори. Однак вирощування ягоди на обміління Світязя жодним чином не впливає.

"Ні поблизу таких господарств, які мали б потужне водокористування. Ставки викопані в грунті", – каже Віктор Плейтух, заступник голови Шацької райдержадміністрації.

Читайте також: Із обмілілого Світязя екскаваторами крадуть пісок (фото)

Засуха – причина обміління Світязь. Про це розповіли вчені. За вересень, говорить співробітник Шацького парку, тут випало рекордно мало – всього 40 міліметрів – опадів.

"Що таке Світязь? Це карстове утворення. Як карстова воронка себе поведе. Якщо будуть дощі на Волинській височині, дасть своє. А як не буде дощів, нічого не зробимо", – каже Василь Матейчик, науковий співробітник Шацького національного парку.

Вчені заспокоюють – таке обміління вже було кілька років тому. Все виправила сніжна зима. Навесні, коли все розтануло, озеро наповнилося водою. Тому і зараз сподіваються, що буде багато снігу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook