Про те, що очі – дзеркало стану душі і тіла людини, стверджують вже давно. Але днями вченим вдалося довести це на практиці. Дослідники виявили ряд захворювань, які буквально відображаються в очах.

Читайте також: Як стан зубів впливає на все тіло

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі American Academy of Neurology, пише Обозреватель.

Вченим вдалося встановити, що невеликі зміни в кровоносних судинах очей у віці 60 років можуть передбачити значну втрату пам'яті протягом наступних кількох десятиліть.

Добре відомо, що захворювання судинної або кровоносної системи збільшують ризик когнітивних порушень у міру старіння. Ця система включає вени, артерії, кровоносні судини і капіляри, які несуть кров в серце і з серця.

Читайте також: Як виявити перші симптоми алкоголізму

За словами офтальмолога Джастіна Базана, діабет також "проявляється" в очах. Він підкреслює, що хворі на діабет під час коливання рівня цукру в крові відчуває погіршення якості зору, а саме – розмитість.

"Високий кров'яний тиск, який в свою чергу провокує стрибок внутрішньоочного тиску також легко проглядається в очах, – зазначає Базан. Від тиску судини лопаються і на очному яблуці залишаються крововиливи".

Також по очах легко діагностувати підвищений рівень холестерину. "Коли маленькі холестеринові бляшки обриваються, вони переміщаються в око, де закупорюють артерії, що призводить до дуже очевидних змін в судинній структурі", – пояснює доктор.

Раптова втрата зору може свідчити про розсіяній склероз. Так, під час огляду пацієнта лікар побачить зміну кольору і зовнішнього вигляду зорового нерва.

Читайте також: Вчені назвали небезпечні наслідки депресії

Захворювання щитовидки можуть проявитися декількома способами. Оскільки щитовидна залоза контролює гормони, що відповідають, зокрема, за утворення сліз, у багатьох пацієнтів з'являється "синдром сухого ока".

Крім того, запідозрити недобре можна і по опуклості очей, адже захворювання щитовидної залози призводять і до того, що м'язи, які контролюють рух очей розтягуються або "застигають".

Системні запальні захворювання організму відбиваються в очах увеїтом – почервонінням і припухлістю.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter