Препарати тоцілізумаб і сарілумаб можуть допомогти врятувати життя кожному 12-му пацієнту, що лікується у відділеннях інтенсивної терапії з важкою формою COVID-19.

Читайте також: Відомий український лікар розповів, чому коронавірус пішов на спад

До такого висновку прийшли вчені в міжнародному клінічному дослідженні Remap-Cap, повідомляє The Guardian у четвер, 14 січня.

У дослідженні взяли участь більше 3,9 тисячі пацієнтів з коронавірусом у 15 країнах по всьому світу. Результати дослідження 792 пацієнтів з шести країн показують, що тоцілізумаб і сарілумаб знижують ризик смерті при коронавірусі.

Під час дослідження вчені спостерігали за дорослими пацієнтами з Covid у відділеннях інтенсивної терапії. Протягом доби з цього моменту їм вводили тоцілізумаб і сарілумаб. Потім спостереження за прогресом пацієнтів велося, як мінімум, 21 день.

Як показали результати дослідження 792 пацієнтів з шести країн, тоцілізумаб і сарілумаб знижують ризик смерті. У той час, як госпітальна летальність склала 35,8% (142/397) для пацієнтів, які отримували стандартну допомогу, для тоцілізумаб вона склала 28,0% (98/350) і 22,2% (10/45) для сарілумаба.

При цьому об'єднання результатів для двох препаратів дало лікарняну летальність 27,3% (108/395) − зниження абсолютного ризику смерті на 8,5% або відносне зниження на 24% − порівняно з групою, яка отримувала стандартну допомогу. Крім того, ті, хто отримував тоцілізумаб або сарілумаб, видужували швидше, залишаючи інтенсивну терапію, приблизно, на сім-десять днів раніше, ніж ті, хто отримував стандартну допомогу.

Читайте також: Степанов розповів, які обмеження будуть в Україні після січневого локдауну

Відзначимо, що результати дослідження ще не пройшли експертну перевірку, Національна служба охорони здоров'я США вже оголосила про старт використання тоцілізумаб для лікування пацієнтів з коронавірусом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook