Група хіміків з Індійського інституту науки, Інституту Макса Планка і Массачусетського технологічного інституту зробила серйозний ривок у лікуванні туберкульозу.

Читайте також: Рівень забруднення повітря в Європі перевищує норми ЄС та ВООЗ

Як передає НАРОДНА ПРАВДА результати досліджень опубліковані в журналі ACS Infectious Diseases, пише 24канал.

У публікації йдеться, що бактерії Mycobacterium tuberculosis, які викликають туберкульоз, ховаються від антибіотиків всередині стійких до них клітин. Уразливі до ліків вони тільки в період, коли виходять з клітини і атакують наступну.

Дослідники працювали з природними антибіотиками, які синтезуються рибами та іншими морськими істотами. Багато з них синтезують антибіотичні пептиди – невеликі білкові молекули, здатні приєднувати атоми міді з зарядом 2 або 3, причому цей заряд може змінюватися. Іони міді здатні захоплювати іони деяких молекул, які потім стають хімічно агресивними і небезпечними, в тому числі і для бактерій.

Людські клітини, інфіковані бактеріями, також використовують мідь для боротьби з бактеріями, але роблять це іншим чином – вони затримують бактерії в так званому "міхурі", а потім вводять туди іони міді-1.

Стосовно Mycobacteria, то вони можуть подолати це, оскільки абсорбують один електрон міді, після чого заряд іона стає 2, який безпечний для бактерій.

Якщо навколо них сконцентрується досить велика кількість таких іонів, більш небезпечна для мікроорганізмів мідь просто не зможе “проштовхнутися” до мети атаки. Але вченим вдалося створити ліки, що проникають в клітини, в яких ховаються бактерії.

Читайте також: "Вакцинація – єдиний спосіб вберегтися від небезпечних захворювань", – головний педіатр Луцька

Зазначимо, збудник туберкульозу − Mycobacterium tuberculosis − відкритий німецьким мікробіологом Роберотом Кохом у 1882 році (його ще називають бацилою Коха).

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter