У людей, що перехворіли SARS в 2003 році, виявили антитіла, що нейтралізують SARS-CoV-2. Про це повідомляє журнал Nature у вівторок, 19 травня.

Читайте також: У районі на Волині – спалах коронавірусу

Вчені з США і Швейцарії з'ясували, що зараження вірусом SARS-CoV, що спровокував спалах атипової пневмонії в 2003 році, викликає вироблення різних антитіл, націлених на S-білок. S-білок відіграє ключову роль у зв'язуванні коронавірусу з рецепторами на поверхні клітини-господаря, після чого вірус проникає всередину. Антитіла синтезуються особливим різновидом клітин імунної системи, званої B-клітинами пам'яті.

Експерименти показали, що один з різновидів вироблюваних антитіл – S309 – ефективно нейтралізує вірус SARS-CoV-2 через розпізнавання тієї ділянки (домену) S-білка, що безпосередньо взаємодіє з клітинними рецепторами.

Відзначається, що обидва коронавіруси відносяться до підроду сарбековірусів і мають ідентичні епітопи – частини S-білка, на які націлені антитіла. Це означає, що люди, заражені одним коронавірусом, виявляються несприйнятливими до іншого.

Читайте також: Ляшко назвав попередню дату, до якої в Україні діятиме карантин

Автори статті вказують, що місткі S309 суміші антитіл, синтезованих B-клітинами пам'яті після зараження SARS-CoV, підсилюють нейтралізацію нового коронавірусу і перешкоджають появі мутантів, які володіють стійкістю до придбаної імунної реакції.

Таким чином, подібні коктейлі з антитіл можуть бути використані для лікування важких хворих на COVID-19 або профілактики інфекції у людей з високим ризиком зараження.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook