У тілі людини знайшли невідомий тип клітин, які отримали назву Х-лімфоцити.

Читайте також: Вчені назвали найнебезпечнішу групу крові

Про це повідомляє видання Live Science. Відкриття зробили вчені з США. Ці клітини можуть провокувати діабет першого типу, передає OBOZREVATEL

Згідно з даними вчених, на десять тисяч білих кров'яних клітин припадає близько семи імунних клітин Х. Вони можуть грати роль в розвитку аутоіммунних реакцій.

Так, при першому типі діабету імунна система починає руйнувати бета-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. При цьому головний комплексом гістосумісності (ГКГС) розташовується на поверхні імунних клітин і зв'язується з антигенами – чужорідними речовинами.

У такому вигляді антигени презентуються Т-лімфоцитам, які починають знищувати заражені клітини і стимулюють інші типи лімфоцитів для боротьби з інфекцією.

Читайте також: В Україні заборонили замінник крові та засіб для лікування стафілококу

Згідно з новим дослідженням, імунні клітини Х володіють рецепторами Т-лімфоцитів і В-лімфоцитів, які відіграють важливу роль в презентації антигену Т-клітинам. Х-клітини провокують дуже швидке поділ лімфоцитів, що атакують бета-клітини. Це багаторазово підсилює аутоімунний процес.

Поки вчені не зрозуміли, що саме провокує цей процес.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook