Алкоголь є другим після сигарет канцерогеном, яким люди труять себе добровільно.

Читайте також: Кава знеболює ефективніше, ніж таблетки

Незважаючи на це, не було до кінця зрозуміло, як же він сприяє розвитку раку, пише Обозреватель.

Під час останнього дослідження британських учених були використані генетично модифіковані миші.

Експеримент виявив принциповий механізм, який захищає нас від пошкодження ДНК, викликаного алкоголем. Перший рівень цього захисту складається з ферменту, який перетворює ацетальдегід - токсичний побічний продукт, створений в організмі, коли алкоголь метаболізується - у нешкідливу речовину.

Другий рівень захисту складається із "системи ремонту", яка фіксує пошкодження, яке ацетальдегід викликає у ДНК. У новій роботі вчені показали, як алкоголь, а потім його токсичний побічний продукт, пошкоджує ДНК клітин, які постачають кров стовбуровими клітинами крові.

Читайте також: Вчені пояснили, чому виникають нав'язливі думки

Успадковані дефекти генів, що порушують цей механізм захисту, поширені у людей. Близько 500 мільйонів людей у Південно-Східній Азії не мають біологічної системи для боротьби з ацетальдегідом (перший рівень захисту). Люди з цього регіону часто мають червоний колір обличчя після вживання алкоголю, і вони часто погано себе почувають. Вони також мають підвищений ризик раку стравоходу.

Миші, які були генетично модифіковані для емуляції цієї втрати захисту, накопичують у 4 рази більше пошкоджень ДНК у клітинах крові після впливу однієї дози алкоголю.

Хоча це досить рідко, але у деяких людей відсутня система відновлення ДНК (захист рівня 2), яка нівелює "алкогольну" шкоди. Вони страждають від руйнівної хвороби, анемії Фанконі, яка призводить до передчасної смерті через втрату крові, раку крові та інші види раку.

Використовуючи мишей, у яких немає механізмів захисту видно, що вплив алкоголю викликає пошкодження хромосом у клітинах крові, що приводить до перегрупування хромосом - структур у ядрі клітин, де "упакована" ДНК. Використовуючи сучасну технологію секвенування ДНК, ми розшифрували геноми рідкісних стовбурових клітин, які забезпечують кров'ю цих мишей і показують, як вони змінилися через пошкодження.

Читайте також: 3 речі, які ніколи не варто робити на голодний шлунок

Пошкодження генома стовбурових клітин може призвести до їх несправності. Однак, оскільки ці життєво важливі клітини викликають велику кількість спеціалізованих клітин крові, змінений геном одиночних стовбурових клітин може передаватися в багато дочірних клітини. Змінені геноми у підсумку призводять до змінених генів, які в деяких випадках викликають ракові клітини.

Учені насамперед вивчали клітини крові у мишей, і вони точно не можуть сказати, що алкоголь викликає рак крові. Однак добре відомо, що алкоголь впливає на вироблення крові.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook