У ЮНЕСКО вважають, що Великий Бар'єрний риф має бути внесений до списку Всесвітньої спадщини, якій загрожує небезпека, оскільки цей природний об'єкт може значно постраждати в результаті глобальних кліматичних змін.

Читайте також: Є загроза нестачі води та зміни клімату: Україна переходить до зони надвисоких температур і катаклізмів

Це питання має бути вирішене на засіданні ЮНЕСКО в Китаї наступного місяця, передає Укрінформ з посиланням на BBC.

В організації також закликають Австралію, біля берегів якої розташований Великий Бар’єрний риф, посилити заходи з протидії глобальному потеплінню.

Водночас міністр охорони навколишнього середовища Австралії Сюзан Лей заявила, що влада оскаржить пропозицію ЮНЕСКО внести Великий Бар'єрний риф у список Всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою. За словами міністра, автори рекомендацій не врахували всіх заходів, яких вживають в Австралії для захисту рифу, наприклад, роботи з відновлення коралів.

Як зазначається, пропозиція ЮНЕСКО обурила і представників туристичної галузі, які побоюються негативного впливу на цю сферу у разі внесення рифу до списку.

Читайте також: Земля затримує «безпрецедентну» кількість тепла

Великий Бар’єрний риф, що простягається на 2,3 тисячі кілометрів уздовж північно-східного узбережжя Австралії, потрапив до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 1981 році. Після того, як у 2017 році ЮНЕСКО вперше порушила питання про загрозу для цього об’єкту, Австралія взяла на себе зобов’язання виділити 2,2 мільярда доларів на покращення «здоров’я» рифу.

Проте за останні 5 років риф утратив значну частину коралів. Науковці кажуть, що головною причиною цього є підвищення температури води внаслідок глобального потепління, яке значною мірою спричинене використанням викопного палива.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook