Верховна Рада клопоче про повернення з Афганістану в Україну зниклого безвісти 30 років тому радянського військового Ігоря Бєлокурова.

Читайте також: В Афганістані знайшли бійця з Волині, який зник більше 30 років тому

Про це в кулуарах парламенту повідомив народний депутат (БПП) Сергій Куніцин, передає телеканал "112 Україна".

"В Афганістані знайшли прапорщика, який пропав безвісти у 1988 році. Ми зараз активно займаємося з парламентом, я у групі дружби з Афганістаном, створили групу, яка поїде в Афганістан, і ми працюємо над тим, щоб цього хлопця повернути в Україну, бо він з Волині і мати ще жива", – зазначив він.

Куніцин підкреслив, що полон в Афганістані тих часів – страшна річ і навіть було краще бути мертвим, аніж потрапити у нього, тому навіть повернення однієї людини, що потрапила в полон – маленька перемога.

Як відомо, наприкінці березня поточного року одна з українських геологічних експедицій, яка здійснювала пошук водоносних пластів на території Афганістану, випадково натрапили на чоловіка родом з Волині. За десятки років перебування у чужій країни він забув українську мову та не зміг згадати своє ім'я, втім за допомогою перекладачів розповів свою історію.

За словами чоловіка, він потрапив у полон до моджахедів в ході бойової операції і щоб вижити, згодом прийняв іслам, обравши собі нове ім'я Амредін.

У своїй розповіді чоловік повторював слово "Волинь", завдяки чому геологи зрозуміли, що чоловік родом саме звідти.

Читайте також: Генерал з Афганістану допоможе повернути додому безвісти зниклого волинянина (відео)

Коли відзняте за участю Амредіна інтерв'ю передали до Волинської організації Спілки ветеранів Афганістану, там заявили, що це Ігор Бєлокуров, який пропав безвісти в Кандагарі 30 років тому.

Небайдужі до долі Бєлокурова науковці пообіцяли, що спробують повернути чоловіка додому у Волинську область, однак цей процес непростий.

До того ж, у чоловіка немає ні місцевого паспорта, ні радянських документів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter