Верховна Рада схвалила за основу і в цілому проект закону №8490 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування.

Читайте також: Боржник сплатив 84 тисячі гривень аліментів: назвали найбільші суми заборгованостей в Україні

За відповідне рішення проголосував 321 народний депутат, пише УНН.

Проект закону також спрямований на посилення відповідальності службових, посадових осіб правоохоронних органів за неналежне виконання покладених на них обов’язків під час досудового розслідування.

Так, проектом закону пропонується внести зміни до статей 220, 284, 303, 309 КПК у частині надання права учасникам кримінального провадження заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо існує не скасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження у разі встановлення відсутності події кримінального правопорушення, відсутності в діянні складу кримінального правопорушення.

При цьому передбачено, що ухвала слідчого судді про відмову у задоволенні відповідної скарги може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Читайте також: Порошенко підписав указ про припинення дружби з РФ

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, закон передбачає посилення відповідальності "конкретних представників правоохоронних органів, які порушили права особи".

"У тому числі введення обов’язкової майнової персональної відповідальності такого слідчого прокурора, якщо буде встановлено, що його дії були спрямовані на порушення прав підприємця", – повідомив Петренко.

Також пропонується передбачити можливість держави, у випадку відшкодування шкоди, завданої слідчим, прокурором за рахунок Державного бюджету, застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб у разі встановлення в їх діях складу не лише кримінального правопорушення, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду, яким задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter