21 червня Верховна Рада України у другому читанні проголосувала за схвалення Закону України "Про валюту і валютні операції". Європейська Бізнес Асоціація вітає дане рішення, адже на оновлення законодавства бізнес-спільнота чекала більше 25 років.

Читайте також: Як зросли ціни на топ-продукти в Україні

Відтак, скасовуються: застарілі регулювання, санкції за порушення валютного законодавства, валютний контроль за операціями до 150 тис. грн., граничні строки розрахунків за операціями зовнішньоекономічної діяльності у 180 днів.

Читайте також: Які "драконівські штрафи" введуть власникам нелегалізованих авто

На рівні НБУ запроваджується консолідація здійснення валютного регулювання та введення антикризових заходів. Іншою мовою, валютне регулювання буде і надалі здійснювати Національний банк. Європейська Бізнес Асоціація розраховує, що після розширення і консолідації повноважень Національному банку, установа буде продовжувати вести політику відкритості і передбачуваності своїх дій.

Запроваджується повноцінна валютна лібералізація та забезпечення вільного руху капіталу у відповідності до Угоди про Асоціацію Україна − ЄС. Одним з нововведень є також відміна реєстрації кредитів від нерезидентів.

Читайте також: Велика субсидійна афера: монополісти виграли, люди програли

Україна отримала кардинально новий та прогресивний закон. Сподіваємось, він забезпечить прозорі та безпечні умови для ведення бізнесу та поліпшить імідж країни для потенційних інвесторів.

Нагадаємо, 17 травня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект "Про валюту" (№8152). До цього часу в країні існує застарілий Декрет "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" 1993 року, а також низка законодавчих актів, які є рудиментом регулювання початку 90-х років 20 сторіччя.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter