Більше половини експорту палива припадає на три країни – Білорусь, Росію і Литву. В Україні переробляється не так багато нафти, щоб ці обсяги впливали на ціни. Значний вплив на ціну чинить курс валют.

Читайте також: На українських водіїв очікує новий "сюрприз"

Мережі АЗС купують паливо за долари або євро, але прибуток отримують в гривні. Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться компаніям дорожче, через що доводиться піднімати ціни, повідомляє Сегодня

Так, якщо долар дорожчає на одну гривню, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні, каже Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея”.

“Якщо нафта подорожчає на 1%, то бензин знову подорожчає на 10 копійок за літр через той же проміжок часу. Чому через два тижні? Тому що бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку приблизно через 11-13 днів”, – сказав він.

До того ж, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто залежить від стабільності гривні.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter