Депутати затвердили міську комплексну програму "Безпечне місто Луцьк" на 2019–2021 роки.

Читайте також: У Луцьку запрацює відеофіксація порушень правил дорожнього руху: названо терміни

Про це стало відомо 26 червня під час засідання 58-ї сесії Луцької міської ради, пише ІА "Волинські новини".

Як розповіла директорка департаменту муніципальної варти Юлія Сиротинська, у грудні минулого року департаменту передали функції щодо замовлення робіт і установлення мережі в рамках програми "Безпечне місце".

Зараз програма не діє, однак успішно працює в багатьох містах України. Своєю чергою, в Луцьку уже побудована частина оптоволоконної мережі та встановлена частина камер, зокрема на в’їздах і виїздах із міста.

Відповідно до програми "Безпечне місто" в Луцьку мають запрацювати камери відеоспостереження, зокрема такі, які зможуть розпізнавати навіть у темну пору року номерні знаки та кольори автомобілів.

Окрім того, у планах – облаштування камер моніторингу в центральному парку імені Лесі Українки, в тому числі при вході на пляж, на пляжі при Теремнівських ставках, біля торгово-розважальних центрів, дитячих майданчиків, місць масового перебування людей, на вокзалах, ринках та облаштування "Безпечного мікрорайону" з розміщенням камер і створенням острівків безпеки із кнопками виклику поліції в 55-му районі Луцька, встановлення "розумних" зупинок, а також створення ситуаційного центру для моніторингу громадського порядку.

Загалом на реалізацію програми "Безпечне місто" потрібно близько 50 мільйонів гривень, які хочуть залучити як із міського бюджету, так і за рахунок інших джерел, зокрема з державного бюджету. Так, із міського бюджету на впровадження програми треба спрямувати 30 мільйонів гривень.

Читайте також: "Чисто, безпечно, прямо Європа", – відомий мільйонер Корогодський про візит до Луцька

Як прогнозовано, зміни сприятимуть своєчасному реагуванню на протиправні посягання, підвищенню оперативності надходження інформації про поточну ситуацію на вулицях міста, ділянки з підвищеним криміногенним показником, створенню доказової бази у випадку здійснення правопорушень, а також забезпечать можливість відтворення перебігу подій завдяки їх фіксації та зберіганню.

Представник прокуратури Олег Юрченко звернув увагу, що виникає питання щодо формування ситуаційного центру при правоохоронних органах міста. Він запитав, як правоохоронці матимуть доступ до відео з камер моніторингу.

Юлія Сиротинська пояснила, що центр створять, зокрема, на базі муніципальної варти з залученням працівників правоохоронних структур. Вона запевнила, що зараз формується штат центру, а всі необхідні матеріали передаватимуть на диспетчерський пункт.

Вона розповіла, що практика українських міст показує, що передача матеріалів триває від 7 хвилин до двох годин.

Юлія Сиротинська зазначила, що таку практику хочуть запровадити в Луцьку, аби уникнути зловживань із боку правоохоронних органів.

"У режимі реального часу кожна правоохоронна структура зможе спостерігати за відео, відповідно до своїх завдань", – сказала Юлія Сиротинська.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook