Інформація про те, що у Луцькому слідчому ізоляторі родичі та близькі утриманих  за гроші можуть орендувати кімнату для тривалих побачень з’явилася кілька днів тому і наробила резонансу у соціальних мережах. На виконання постанови Кабміну від 2007 року, яка передбачає ряд подібних платних послуг у СІЗО,  начальник Луцького СІЗО 24 жовтня 2017 року видав наказ, згідно з яким і встановили плату: 85 гривень за одне ліжко-місце в кімнаті тривалих побачень та 5 гривень 50 копійок за разове користування кабіною короткострокових побачень. Але чи законно брати гроші за таку послугу, з’ясуємо у фахівців.

Читайте також: У луцькому СІЗО вбили людину (ВІДЕО)

Ситуацію з платними побаченнями у Луцькому СІЗО прокоментувала відома правозахисниця Яна Чуріна.

"Це передбачено нормативно-правовими актами, які деталізують закон, хоча в самому Кримінально-процесуальному кодексі про таку оплату нічого не йдеться. Проте сплачуваність таких послуг передбачає і їх якість, тобто, якщо це кімната для довготривалих побачень, то особам та їх родичам мають надаватися кімнати готельного типу. Зрозуміло, що певна кількість інвентарю та обладнання там повинна бути, в тому числі, чиста постіль, засоби особистої гігієни та інше", - наголосила адвокат.

Яна Чуріна розповідає, що в Україні вцілому незріле законодавство, яке регулює побачення взятої під варту особи зі своїми родичами.

"Існують досить резонансні справи, коли встановлено Європейським судом з прав людини того, що українське законодавство потребує певного регулювання і якщо вже надаються платні послуги, то вони повинні відповідати певним якісним характеристикам", - розповіла правозахисниця.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook