Журналісти "Під прицілом" поспілкувались з лучанами про свято 8 березня. Мова йшла про традиції святкування, найбільш пам'ятні вітання та ставлення до Міжнародного жіночого дня в цілому. Думки містян розділились.

Читайте також: 8 березня і 9 травня – без вихідного: українцям розповіли про зміни святкувань

Цікаво, що чоловіки одностайно висловились за те, що це свято потрібне і розповіли, як вітали найголовніших жінок у своєму житті.

Михайло Імберовський – депутат Волинської обласної ради: "Вітаю!
У нашій родині є традиції святкування цього свята, започатковані моїм татом! Із своїх дитячих років запам’яталося святкування 8 березня, коли після святкового сніданку, а його завжди готували в цей день ми – мужчини, я разом з татом пішли у столярну майстерню, бо тато мій був вчителем трудового навчання, майструвати мамі сюрприз! Це було таке собі дзеркало із поличками, яке ми зробили із дверей шафи, яка вже вийшла з ладу. Коли ми його змайстрували і подарували мамі, то радості не було меж! До речі, цей подарунок вже років з 30 так і висить у батьків в коридорі!

Традиція приготувати сніданок і взагалі святковий стіл так і живе у нашій родині і я з року в рік її підтримую, як і тато, і мій брат! А саме головне, філософія цього свята у моєму розумінні – це вкотре і не тільки 8 березня, висловити свою повагу і любов до своїх дівчат і жіночок, матусь і бабусь, адже вони є уособленням життя, народження усього нового, ніжності і любові, вони ті, котрі надихають творити і дивувати, працювати і любити, та й взагалі жити!

Користуючись нагодою, вітаю прекрасну половинку із цим чудовим днем і закликаю усіх чоловіків ставитись до жінок так, як у цей день на протязі усього свого життя!"

Михайло Імберовський

Сергій Карпук – голова Шацької районної ради: "Свято 8 березня, для мене це свято Весни, Краси та Любові. В цей день ми відзначаємо неоціненну роль прекрасної половини людства в нашому житті! Напередодні свята я купую квіти найріднішим жінкам та разом із сином запаковуємо подарунки! У цей день намагаюсь максимально приділити увагу любій дружині, мамі, сестрі".

Сергій Карпук

Юрій Ройко – депутат Волинської обласної ради: "Перш за все, від свята 8 березня потрібно забрати політичну складову. Я вважаю, що досить символічно, що це свято припадає на початок весни, тоді коли все прокидається і зароджується щось нове. Жінка, як і весна несе особливу роль у нашому житті, місію любові і життя. Ті, хто пропонує скасувати це свято не мають ні душі, ні серця. Нормальні чоловіки такого запропонувати не можуть, бо мають щодня жінкам влаштовувати свято, цінувати і любити їх. Уваги та добре слово не треба ніколи шкодувати своїм жінкам.

Читайте також: Жінок попередили про декларування подарунків, які коштують більше 8 тисяч грн

Справжні традиції святкування були тоді, коли я ще вчився в школі, тоді це була ціла подія. Спочатку 23 лютого дівчата нас вітали, потім два тижні на підготовку мали хлопці. Це була ціла конспірологія у тому безгрошів’ї, шукали ці подарунки дівчатам, потім їх вручали, було доволі цікаво. Безумовно, що я святкуватиму 8 березня і вітатиму своїх рідних та близьких".

Юрій Ройко

Жінки дуже відрізняються у своєму ставленні до 8 березня. Хтось виступає за скасування цього свята, а хтось – навпаки.

Любов Ліпич – депутат Волинської обласної ради: "Я, чесно кажучи, не розумію змісту цього свята. Я вважаю, що чоловік є чоловік, а жінка є жінка. Кожен має виконувати якусь свою функцію... А святкувати... Це ж чисто випадок природи, що ви стали жінкою, а хтось інший став чоловіком.

На мою думку, свято, як таке, лишити треба, але вихідний – не потрібно! Особливих традицій і подарунків в мене не було, бо я не дуже націлена на це свято. То я й того не сильно запам'ятовувала. У мене робота така, що мене вітають з цим святом.

До відміни святкування я ставлюсь позитивно. Я вам хочу сказати, що якщо порівняти динаміку свят у нас на Україні з кількістю свят у США, то ми бідна країна маємо неймовірну кількість свят, а багата країна має 3 чи 4. То чи потрібна така кількість свят нам? А якщо ваш чоловік вас поважає, то він буде це робити і на 8 березня, і на 8 квітня, і в будь-який інший день. Не можна робити якийсь один день особливим. Це повинна бути культура. Це моя думка".

Любов Ліпич

Вікторія Побережна – депутат Луцької міської ради: "Я дуже позитивно ставлюсь до цього свята. Воно повинно бути. Початок весни, все пробуджується: квіти... І асоціація жінки з весною, що це щось ніжне, світле, тепле. Жінок потрібно вітати: мам, сестричок, доць, бабусь. Не прив'язувати до Клари Цеткін, до тієї історії, яку викладають у фейсбуці. Свято вже не міжнародне, воно наше. Йому вже дуже багато років, воно завжди було і не потрібно шукати в ньому якийсь підтекст, до чогось прив'язувати. Це свято весни і жінки!

У мене є особливий подаруночок в честь цього свята, і він буде святкувати завтра 13 років. У мене в сина День народження. Тому це свято для мене особливе і я його віддала дитині. І у будь-якому випадку я буду його святкувати. Я його святкую завжди з дітками, дуже весело, в якихось розважальних центрах, по-материнськи. Цього свята у мене ніхто не відбере! Хай-би скільки його відміняли, я всерівно буду його святкувати.

Я категорично проти відміни цього дня. Нехай його просто назвуть святом весни і жінки. Воно завжди було, і всі до нього звикли, і діток виховують, що воно є. І як тепер пояснити дитині, що свята нема, адже вони завжди мам вітають: у школах, у дитсадках роблять День мами, День бабусі, День жінки. А тут, раз, і перестали на початку весни вітати маму, бо хтоcь так захотів, хтось вирішив по-іншому. Хоча наші педагоги перефразовують його більше як Свято весни і жінки, і так діткам це пояснюють. І я думаю, що наші жінки підпільно святкувати не вміють, вони не будуть. Будуть його святкувати. Бо як же ж інакшне? Його в нас не відберуть!"

Вікторія Побережна

Ірина Качан – журналістка: "Мені байдуже до цього дня! Я, в принципі, скептично ставлюсь до будь-якого ажіотажу, яке б це свято не було. А ще більш скептично я ставлюсь до того, що щоразу на якесь свято: чи то 8 березня, чи то День Валентина, чи навіть якесь релігійне свято, завжди в інтернеті зав'язуються суперечки. Навіть коли їх хтось навмисно провокує, люди все рівно знаходять привід, щоб щось один одному доводити. Кожен має право святкувати те, що йому подобається.

Читайте також: У Луцьку напередодні 8 березня розгорівся скандал через сексистську рекламу

Не розбираючись в темі, я скептично відношусь до 8 березня, оскільки так сталось, що воно в нас недокомунізоване, хоча є багато аргументів на користь цього свята, але я просто байдужа до нього. Тому я ніде не висловлююсь і мені це не цікаво. Не хочеться мені просто сперечатись через це, бо моя думка нічим не підтверджена. Вона має підкріплюватись якимось знаннями, а я навмисно цього не досліджувала. Щоразу я читаю про це щось, але не скажу, що в мене є складена думка про це.

У мене нема ніяких традицій святкування і пам'ятних подарунків. Я взагалі мало що святкую. Коли тебе вітають з Днем народження близькі люди, говорять гарні слова, проявляють увагу – то це приємно. А решта – це не персональні свята. Я навіть День ангела не святкую. Не трепетно до цього ставлюсь і навіть забуваю, що таке є, якщо ніхто не нагадає, а 8 березня тим більше. Проте, нехай це буде гарний день".

Ірина Качан

Юлія Євпак – заступник начальника відділу інвестиційної політики Луцька: "Сьогодні на англійській британець Sandy дивувався, що в Україні святкують 8-го березня – жіночий день, кажучи, що в них, натомість, є День матері...

І мені стало нереально сумно в той момент (+трохи соромно, згадайте суфражисток або хоча б загугліть про них).

І справа не в "совку", який вже більше двох десятків років OFF, але нон-стоп ON в головах; не у Вятровичі й дискусіях про вихідний, а в тому, що ми не розуміємо цінності отриманого.

Якщо ти, дівчино, можеш в 21 сторіччі читати, писати, ходити на роботу, займати керівну посаду, брати участь у виборах, їсти сама в кафешці, вдягати брюки чи короткі спідниці, обирати самостійно професію, подорожувати самою... і взагалі юзати багато інших речей без ляку за своє життя, то – вітаю, ти – феміністка ;) Хай як би тебе це слово не лякало.

Ти маєш такі ж права, що й чоловікі в цьому світі. Поважай себе і шануй, задля цього багато людей дорого заплатили, в т. ч. й власним життям. Хочеш приймати 8 березня подарунки, квіти тощо – будь ласка! Ти маєш на це право, і ти маєш вибір (!), якого не мають багато дівчат ще й досі.

8 березня – це Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Ключове – права жінок.

Мені особисто дуже важко сприймати цей день, як "свято жіночності, краси, весни, квітів" та чогось там ще квітково-рожевого, коли ще й досі в світі (2018 рік! Come on!) проявляють відвертий сексизм, принижують жінок на роботі та вдома, вони ще й досі не у всіх країнах мають право на здобуття освіти, на вільне пересування, на працю, на вибір партнера й власної долі.

Святкуйте, вітайте одна одну (або хай вітають чоловіки), хай ті чоловіки завалять вас увагою та подарунками, але хоча би розумійте зміст свята".

Юлія Євпак

Жіночий колектив школи №3 – проти скасування жіночого свята. Адже, на їхню думку, це споконвічна традиція, до якої звикло уже суспільство у ХХІ столітті. У цей день чоловіки неабияк приділяють увагу протилежній статі: колегам на роботі, дружинам, мамам, бабусям і дочкам. І просто приємно почути слова "Вітаю з Днем жінки" у звичайному магазині, чи на вулиці від зовсім незнайомих людей. Цей день уже переріс у справжню традицію. А те, що говорять ніби у нас є День матері, зовсім не праві. Не всі з нас мами. Що ж робити тим, у кого нема діток? Будь це молода сім'я, чи жінка, у якої нікого не залишилось. Випадки бувають різні.

"Не потрібно перекидати цей день у календарі як звичайні сірі будні. Нехай жінки відчують себе бажаними королевами, про яких є кому дбати", – відзначає жіночий колектив школи №3.

А от жінки із Луцького КРУ підійшли до скасування 8 березня із політичної точки зору. Вони вважають, що гарант держави, відміняючи це свято, неабияк знизить дохід у державі. Адже напередодні 8 березня чоловіки скуповують всі квіти і цукерки за величезними цінами, щоб привітати своїх коханих, колег і рідних зі святом. А після відміни святкування не всі і надалі будуть це робити. Тому що є люди, яким закони найвищі.

"Але якщо глянути на цю ситуацію зі сторони звичайної жінки, то нам звичайно хочеться, щоб нас вітали у цей день. Дарували подарунки, говорили красиві слова. І, в решті решт, дали просто відпочити", – говорять працівниці Державної аудиторської служби України.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter