Компанію Johnson & Johnson оштрафували на 572 мільйони доларів за те, що знеболюючі, які вона випускає, викликали епідемію наркотичної залежності в штаті Оклахома.

Читайте також: В Україні заборонили антибіотик від страшної інфекції

Ліки, що містять опіоїди, стали причиною майже 400 тисяч смертей від передозування за період з 1999 по 2017 роки, пише BBC з посиланням на судове рішення. Це офіційна оцінка Центрів по контролю і профілактиці захворювань США, предає facenews.

Позивачі проти компанії стверджували, що активна реклама і приховування інформації призвели до того, що пацієнти вимагали від лікарів прописувати їм саме ці препарати.

При цьому медики охоче призначали їх в дозах набагато більших, ніж було необхідно. Це призвело до різкого стрибка смертності від передозувань опадами.

Фармакологічна компанія Johnson & Johnson фінансувала організації і асоціації, які займалися просуванням і прихованою рекламою цих препаратів. Останні видавали себе за "незалежних громадських експертів" і навіть за організації із захисту прав пацієнтів.

Читайте також: В Україні заборонили ліки від смертельної недуги

Генеральний прокурор штату Оклахома Майк Хантер після оголошення судового рішення заявив, що компанія використовувала псевдонауку і дезінформацію, щоб зменшити ризики прийому опіоїдів.

Це, за його словами, призвело до гіршого в історії штату і країни суспільної кризи, і ця криза була створена штучно.

Інші фармфірми Purdue Pharma і Teva Pharmaceutical пішли на врегулювання поданих проти них судових позовів. В результаті вони виплатили штату 270 мільйонів і 85 мільйонів доларів відповідно.

Тільки Johnson & Johnson відмовилася визнавати свою провину.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook