Сервіс YouTube із 10 травня розширив свої музичні чарти на 44 країни, до яких увійшла й Україна.

Читайте також: Марія Яремчук заявила про припинення естрадної кар'єри

Про це повідомляє Тексти.org.ua.

Зауважмо очевидне: тут ідеться про аудиторію, яка активно користується інтернетом - переважно це мешканці міст і не надто старі люди. І все одно, в українському топі практично відсутні пісні "світового" рівня. Домінує російськомовна і, на думку редакції, не надто високоякісна музика.

Зокрема, чарт "Топ-пісні" відображає композиції, які сумарно набрали найбільше переглядів, включно з офіційним кліпом, лірик-відео, фан-відео тощо.

Ми зробили інфографіку щодо всіх пісень, які набрали понад півмільйона переглядів:

Для мазохістів: самим подивитися, що собою являють ці пісні, можна тут. Хто не в курсі, навіть "Халіб" – це все одно насправді російськомовний, лише дещо "присхіднений" поп-реп-шансон, якось так.

У "Топ-відео" – лише перегляди офіційних кліпів. Ситуація не менш гидка й печальна, даруйте за емоційну оцінку:

До рейтингу "Топ-виконавці" артисти потрапляють за сумарною кількістю переглядів усіх їхніх відео, включно з живими виступами та колабораціями.

Читайте також: Переможниця "Євробачення-2018" відмовилася їхати в Росію

Найпулярніший "україномовний" – той самий Олег Винник, котрий "Вовчиця", а зовсім не Океан Ельзи, як ви б могли подумати.

Помітно певні неузгодженості – чому нема Кіркорова в топі, якщо його одне відео набрало понад мільйон. Але це питання до Ютуба.

Цей рейтинг не обов'язково пояснюється лише поганим смаком слухачів. Великий вплив на перегляд відео мають алгоритми Ютуба. Оскільки російська аудиторія дуже велика, то Ютуб автоматично пропонує "подивитися далі" меншій суміжні аудиторії - тобто українській, популярні в Росії кліпи.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter