Українські студенти-медики у 2019 році складатимуть сдиний державний кваліфікаційний іспит. Відповідну постанову № 334 Кабінет Міністрів затвердив 28 березня 2018 року.

Читайте також: "Тужся бл*ть": породілля звинувачує лікарів у халатності, через яку її немовля впало в кому

Про це повідомила прес-служба МОЗ

"Наразі Україна має для студентів-медиків такий екзамен: КРОК-1, що здають на 3 курсі, та КРОК-2 – на випускному курсі. Цей іспит проводить та адмініструє Центр тестування при МОЗ. З 2019 року буде запроваджено комплексну атестацію знань студента – єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ)", – йдеться у повідомленні.

У пояснювальній частині Постанови щодо запровадження іспиту посилаються на досвід розвинених країн світу. "ЗНО для медиків" дозволяє вирішити одночасно декілька проблем. Йдеться про "об’єктивну екзаменацію, інтеграцію української медицини у світову, зменшення корупції та сприяння випуску фахового лікаря, який не відрізняється від професійного лікаря за кордоном".

Іспит складається з двох етапів-кроків:

КРОК 1

Це вже звичний екзамен із дисциплін циклу загальної підготовки, який студенти складали у тестовому форматі перед впровадженням ЄДКІ. КРОК 1 здаватимуть студенти спеціальностей "Стоматологія", "Медицина", "Медична психологія", "Фармація, промислова фармація", "Педіатрія".  

Іспит з іноземної мови професійного спрямування. Іспит з іноземної мови професійного спрямування складатимуть спеціальності: "Стоматологія", "Медицина", "Медична психологія", "Фармація, промислова фармація", "Педіатрія".

Міжнародний іспит з основ медицини. Іспит проводитиме і перевірятиме іноземна агенція. Це допоможе уникнути корупційних ризиків.  Результати тестів дозволять порівняти рівень знань українських студентів-медиків з тим, який вимагають від студентів за кордоном. Міжнародний іспит проходитиме українською мовою та перевірятиме рівень професійної компетентності із фундаментальних дисциплін. Цей тест здаватимуть студенти "Медицини" та "Педіатрії".

Другий етап ЄДКІ включає такі компоненти:

КРОК 2

Цей іспит наразі є частиною державної атестації студентів-медиків, тобто не є новим для студентів. Це екзамен з професійно-орієнтованих дисциплін у тестовому форматі для студентів "Стоматології" та "Фармації, промислової фармації" на 5 курсі і "Медицини", "Медичної психології",  "Педіатрії" на 6 курсі.

Читайте також: На Волині чоловіка з гострим інфарктом врятували дорогою до лікарні

Міжнародний іспит з основ медицини. Під час другого етапу міжнародний іспит перевірятиме знання з клінічних дисциплін студентів "Педіатрії" та "Медицини" на 6 курсі.

Об'єктивний структурований практичний  іспит (ОСП(К)І) ("Клінічний іспит"). Цей компонент перевіряє не лише практичні навички студента, здобуті під час навчання (уміння проводити медичні маніпуляції та спілкуватися з пацієнтами), а й психологічну готовність майбутнього лікаря допомагати людям, застосовуючи отримані теоретичні знання.

Студенти "Стоматології" складатимуть ОСП(К)І на 5 курсі, а спеціальності "Медицина" та "Педіатрія" на 6 курсі.

Перший етап ЄДКІ у 2019 році пройдуть третьокурсники, зокрема студенти "Стоматології", "Медицини", "Медичної психології", "Фармації". Ці ж студенти, коли будуть на випускних курсах, першими здаватимуть другий етап ЄДКІ: стоматологи та фармацевти у 2021 році, а інші у 2022 році. Для студентів, які у 2018-2019 навчальному році є старшими за 3 курс, інструментом атестації залишається іспит КРОК, як це відбувалось у попередні роки.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter