У ніч на 26 листопада Рада нацбезпеки та оборони України розглянула питання про доцільність введення воєнного стану у зв'язку із захопленням російськими військовими трьох українських кораблів у Керченській протоці.

Читайте також: "Чому він вважає, що має право її бити?": сьогодні – День білої стрічки

"Війна йде давно. Про це діти шкільного віку вже знають. Про смерть діти зараз теж думають. Для дитини введення воєнного стану практично нічого не змінює. Тому не потрібно ажіотажу. Зі старшими дітьми можна говорити, як з дорослими, але емоційно оберігаючи. Молодшим дітям потрібно насамперед дати впевненість, що ваша родина готова до невизначеності і до будь-чого в майбутньому", - пише у Facebook доктор психологічних наук соціальний та медіа-психолог Любов Найдонова. Вона дала поради батькам, як спілкуватися з дітьми у ситуації соціальної напруженності.

1. Перше - варто подбати про власний психологічний стан. Заспокоїти себе, опанувати тривогу і налаштуватися на життя у ймовірно ще важчих умовах, сконцентрувавшись на найважливішому. Найгірше, що можна зробити по відношенню до дитини - це продемонструвати паніку.

2. Головне. Дати дитині час бути разом, ділити буття, підкреслювати, що ви разом.Важливо дати дитині відчуття, що вона щось може зробити, а не просто бути пасивною жертвою обставин.

Читайте також: Що штовхає дітей на самогубство: пояснення психолога

3. Найкраще від страхів дитину лікують мамині обійми - це образ захищеності. Це важливий психологічний ресурс, який укріплює спільний дух. Але не кидайтеся обніматися, якщо ви цього раніше не робили роками, це буде дуже дивна поведінка. Прислухайтеся до дитини.

4. Будьте уважні до дитини, організовуйте спокійні 5-10 хвилин, коли ви сидите разом і говорите комфортно "про що хочеться", розказувати історії з минулого, згадувати щось приємне. Такі спонтанні розмови теж дають ресурс дружності спілкування, відновлюється контакт.

5. Мрійте разом. Будь яке напруження і тривога призводить до змін відчуття часу, ніби замикаємо себе у цьому поточному часі. Коли мріємо про те, що зробимо в майбутньому, звільняємо себе із цієї пастки і додаємо собі сил.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter