Президент Володимир Зеленський пропонує зменшити конституційний склад Верховної Ради до 300 та запровадити володіння державною мовою як обов’язкову вимогу до обранців.

Відповідний законопроєкт №1017 "Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)" оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Читайте також: Рада схвалила у першому читанні скасування недоторканності

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, ним пропонується зменшити склад народних депутатів України до 300.

Також передбачається запровадження такого виборчого цензу, як володіння державною мовою.

Крім того, проектом закону пропонується закріпити в Конституції пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Проєкт передбачає, що у разі його ухвалення Верховна Рада, обрана до набрання чинності зазначеним законом, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів.

Нагадаємо, що 29 серпня розпочала роботу Верховна Рада 9-го скликання. До її складу увійшли 424 народних депутатів із 450, визначених Конституцією, що пов’язано з неможливістю проведення виборів на території анексованого Росією Криму та тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook