Волинська область вже пройшла три етапи відбору енергоощадних проектів і потрапила до переліку 22, на які можуть дати вигідне фінансування за 1,3% річних на 22 роки. На даний момент мова йде про утепленння понад 40 установ.

Читайте також: Ремонт дороги Луцьк-Рованці обійдеться у 72 мільйони гривень

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, пише Інформаційне агенство Волинські Новини.

Директор комунального підприємства "Інформаційно-аналітичний центр "Волиньенергософт" Василь Лутко просить в облради виділити кошти на підготовчі роботи реалізації проекту "Термореновація будівель медичних закладів Волині".

"Спочатку ми подали проект на проведення повного утеплення 29 медичних закладів Волині. У травні 2016 року нам сказали з Європейського інвестиційного банку, що проект прийнятий, ми почали роботу над підготовкою розрахунків. У жовтні 2017 прийняли рішення, що він включений у список 22 відібраних в Україні.

Читайте також: Сім ЦНАПів на Волині облаштовані за гроші ЄС

Він повинен фінансуватися за рахунок кредитних коштів у сумі 9,7 млн євро. Втім, у нас були експерти, вивчали ситуацію і зробили зауваження, що не зможуть фінансувати установи, які в більшості є обласної комунальної власності, 10 із районів та 2 належать містам. Тому ми запропонували список об'єктів, в якому усі належать до комунальної власності облради, включивши сюди приміщення департаменту соціального захисту, охорону здоров’я, освіту. Нині список установ є ще дискусійним і його можна змінювати", – пояснив Василь Лутко.

Та додав, що для подальшого розвитку співпраці, волиняни мають зробити підготовчі роботи. А це виготовлення проектно-кошторисної документації (3,8 млн грн) та проведення енергоаудиту (близько 900 тисяч гривень).

"Це треба зробити до вересня, бо нас можуть виключити з переліку і взяти інші резервні проекти",¸– наголосив посадовець.

Член комісії Святослав Кравчук зауважив, що виділити із бюджету зараз 4 млн складно, бо він не перевиконаний, і рекомендував залучити до цього самі підприємства, в яких проводитимуть енергоощадні заходи.

Підтримав цю думку і член комісії Вячеслав Рубльов, та наголосив, що варто були питанням займатися раніше – ще з осені.

Читайте також: Лучани проти будування церкви на Львівській

"Є таке, що підприємства самі зацікавлені в енергоощадних заходах, певні мають кошти й самі готові виділити гроші, бо ж в перепесктиві це дасть значну економію під час опалювального сезону. Для прикладу, лікар туберкульозної лікарні вже каже, що міг би сам провести енергоаудит. Це варто було робити із жовтня, а не сидіти і чекати", – наголосив депутат.

Також члени комісії побачили, що в списку є об’єкти, які належать до пам’яток історико-культурної спадщини, що ускладнить реалізацію проекту.

Тому присутні доручили підготувати уточнений список та поговорити з керівниками установ які готові долучитися фінансово до підготовчих робіт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter