Інформаційне агентство Волинські Новини виплатить грошову винагороду в розмірі 1000 гривень кожному, хто зафіксує на фото, аудіо або відео та повідомить редакції невідомі раніше факти грубих фальсифікацій та підкупу, які впливають на результати голосування, на виборах Президента України 21 квітня.

Читайте також: В Україні розпочався день тиші перед виборами

За масштабом використання політичних технологій, маніпуляцій, тиску та підкупу цей виборчий процес став одним з найбрудніших за всю історію України. Окремі кандидати побудували цілі сітки з агітації, незаконно збираючи та обробляючи персональні дані українців, відбувається зловживання владою в цілях агітації.

Прогнозується, що найбільше фальсифікацій буде безпосередньо на виборчих дільницях. Тому, задля протидії підкупу і фальсифікаціям, з метою допомогти правоохоронним органам з фіксацією правопорушень редакція ІА Волинські Новини закликає волинян пильнувати підозрілі дії, які можуть відбуватися на виборчих дільницях.

А якщо ви помітили фальсифікації чи підкуп – зафіксувати цей факт (фото, аудіо, відео) та передати редакції ІА Волинські Новини. Автор кожного підтвердженого повідомлення із зафіксованим грубим порушенням виборчого процесу, яке може вплинути на результати виборів, гарантовано отримає 1 тисячу гривень винагороди. Також отриману інформацію редакція передасть правоохоронцям.

"Погану владу обирають хороші люди, які не ходять на вибори. Ми прагнемо змін та ліквідації прогнилої, корумпованої владної системи. Проте, часто самі для цього не можемо зробити навіть елементарного – проголосувати. Саме тому 21 квітня дуже важливо виконати свій обов’язок громадянина – прийти на виборчу дільницю і віддати голос за кандидата, якого підтримуєте. Або ж це зроблять за вас.

Читайте також: Масовку Порошенка на автобусах привезли під "Олімпійський", люди отримали вказівку від президента

Будьте уважними на виборчій дільниці, пам’ятайте про права і обов’язки виборця, і якщо станете свідками грубих порушень, фальсифікацій чи підкупу, відразу фіксуйте їх і викликайте поліцію.

Ми, своєю чергою, готові фінансово підтримати людей, яким не байдужа доля країни. Людей, які не збираються мовчки спостерігати, як голоси їхніх співвітчизників намагаються вкрасти", – зазначає керівник редакційно-випускового відділу сайту ІА Волинські Новини Іван Савич.

Повідомити про факти фальсифікації чи підкупу редакцію можна:

• За телефоном: 050-433-43-44

• За вищевказаним телефоном у Viber, WhatsApp, Telegram

• На редакційну пошту [email protected]

Якими можуть бути технології фальсифікацій

Більшість порушень відбувається поза дільницею чи поза кабінкою для голосування. Які бувають види порушень та технологій для фальсифікації голосів:

– штучні черги. Виявляються так: люди з початку черги переходять в кінець і діють так протягом всього часу, через це виборці часто покидають нескінченні черги;

– "Карусель". Схема проста: люди виносять бюлетень за межі виборчої дільниці й заносять не один, а кілька і кидають у виборчу скриньку;

– працівники військкомату на дільницях. Якщо раптом до Вас підійшли й хочуть кудись забрати з виборчої дільниці, і навіть якщо це військкомат, вони не мають права щось робити з Вами без підтвердження своєї особи;

– люди зі штрихкодами/qr-кодами на паспортах, посвідченнях чи ще деінде;

– "Косинка". Схема працює налагоджено: на виборчій дільниці у комісії знаходяться жінки у косинках (чи інших деталях одягу) певного кольору. Вони надають підкупленому виборцю бюлетені для голосування, що не відповідають його особі (це можуть бути бланки "мертвих душ" чи то людей, які просто не прийшли на вибори);

– роздача грошей – типова схема. Людей, які роздають фінансові винагороди на дільницях, або біля них треба негайно фіксувати;

Спостерігачів з різного роду списками також треба негайно фіксувати. Списки з прізвищами на дільниці є лише у членів комісії, які видають бюлетені. Пам'ятайте, що Законом України заборонено робити фото заповненого бюлетеня та фотографуватися у кабінці, тому ні в якому разі не фотографуйтеся зі своїм заповненим бюлетенем.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook