Чому медреформа не працює на місцях та як цьому намагаються зарадити у невеличких районах.

Читайте також: Для громадян України запустили інформкампанію про щеплення у Польщі

Про це йдеться у відео-сюжеті ТРК Аверс.

Онкологія – важке захворювання, яке впродовж останніх років прогресує та молодшає. Щорічно в Україні більше 160–ти тисяч чують від лікарів діагноз – рак. Одним із найпоширеніших онкозахворювань серед жінок є рак шийки матки.

Валентина Януль розповідає, ще 30 років тому, на початку кар’єри, у неї на обліку впродовж тривалого часу було лише дві онкохворі жінки, тоді як сьогодні лише у Цуманській районній лікарні медики щотижня ставлять жінкам цей страшний діагноз. Аби вчасно виявити та зупинити розвиток хвороби, лікарям необхідне спеціальне медобладнання.

"Враховуючи те, що зараз онкологія дуже збільшується, то з допомогою кульпоскопа можна діагностувати ранні онкозахворювання у жінок. Ну і огляд гінеколога без нього рахується неякісний", − розповідає акушер–гінеколог Цуманської районної лікарні Валентина Януль.

Відеокульпоскоп – апарат для діагностики паталогій шийки матки. У лікарні його вкрай не вистачало. Коли про це дізналася народний депутат України Ірина Констанкевич, вона подбала про те, аби за кошти соцеконому у гінекологічний кабінет придбали відеокульпоскоп, адже для цуманської райлікарні – це крок вперед для діагностики первинних жіночих захворювань, а для місцевих пацієнток – це ще й шанс вижити.

"Перше, що головний лікар називає – завдяки цьому апарату за короткий період часу вдалося виявити на ранніх стадіях у кількох жінок онкологію. Вони це називають оперуючи медичними терманами, а я це називаю лінійкою людських життів. Тобто для мене це вже 9 врятованих життів", − розповіла народний депутат України Ірина Констанкевич.

Проте не лише гінекологічне відділення потребувало елементарного медобладнання. Також за кошти соцеконому Цуманська райлікарня отримала гемоаналізатор – апарат, який дає можливість одночасно проводити клінічне дослідження крові одночасно 50 пацієнтів за хвилину, що суттєво економить як їх час, так і час роботи самих лікарів.

В.о. головного лікаря Цуманської районної лікарні Олена Граузе пояснила: "Щоб було зрозуміло: ви здавали всі кров – це гемоглобін, еритроцити, лейкоцити, але лаборант може зробити під мікроскопом 1 аналіз. Це все затягується в часі, хворі чекають, півдня проводять в лабораторії".

Апарат відразу видає 20 показників, і хоч лікарі ще не зовсім освоїли нове обладнання, проте колеги із сусіднього Ківерцівського району з радістю діляться своїм досвідом.

До слова, Цуманська лікарня разом із амбулаторією первинної практики сімейної медицини обслуговує понад 1000 дорослих пацієнтів. Коли ж починається період медогляду – до лікарні приходять діти із навколишніх сіл, а це – близько 2000 тисяч школярів. І поки в Києві проводять дебати про те, якою повинна бути медична реформа і як її втілювати на місцях, ці лікарі вже сьогодні щохвилини виконують своє призначення і рятують не одне життя.

Читайте також: Преміювання на сотні тисяч та порушення законів: що показала ревізія у луцькому "Проліску"


Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter