Уряд відмінив традицію дарувати при народженні дитини "Пакунки малюка", натомість постановив з 1 вересня видавати породіллям спеціальні банківські картки із п’ятьма тисячами гривень. Ця постанова Кабміну, однак, діє лише на папері.

Читайте також: Повідомили, коли запрацює механізм монетизації "пакунку малюка"

Як розповіла журналістам породілля Катерина, хоч народила вона вперше, про те, що таке "Пакунок малюка", добре знає, адже такий після пологів отримала її хрещена. Сама б теж хотіла одержати бебі-бокс, адже часу, аби бігати магазинами, не має.

"Я би теж хотіла отримати пакунок, а не бігати й добиватися тих грошей. Їх отримати, як я зрозуміла, не так уже й просто. Натомість "Пакунок малюка" з усім необхідним на перший час можна було би відразу забрати додому", – сказала Катерина.

Як пригадала інша породілля Марія, вона була приємно вражена, побачивши в родичів "Пакунок малюка".

"Там було дуже багато хороших речей: ковдрочка, одяг, іграшки, підгузки, вологі серветки. Все – нове та якісне, – розказала Марія, яка народила вже другу дитину. – Якщо жінка народила першу дитинку, то пакунок дуже допоможе, адже багато речей все рівно до пологів ще немає. При народженні другої дитини гроші – теж непоганий варіант. Але особисто я б надала перевагу бебі-боксу".

Медичний директор із педіатрії та неонатології Волинського обласного перинатального центру Микола Гнатів розповів, що жоден раз не чув, аби хтось із батьків був незадоволений "Пакунком малюка".

"Були нюанси щодо літнього чи зимового варіанту, але в основному ці бебі-бокси дуже виручали мам новонароджених, адже не всіх породіль із дітками відразу відпускають додому. Так, навіть протягом кількох місяців у нас залишаються хворі або недоношені дітки. В таких випадках речами з пакунків користувалися відразу", – пригадав лікар.

Читайте також: Грошові виплати замість "пакунка малюка": Кабмін прийняв остаточне рішення

Зараз, аби замість "Пакунка малюка" отримати грошову компенсацію, потрібно написати заяву в департаменті соціальної політики міськради. До неї слід долучити копії документів: паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтва про народження дитини та довідки про неотримання "Пакунка малюка" в пологовому будинку.

"Звичайно, потрібно відкрити спеціальну картку в ПриватБанку, на яку будуть зараховані кошти", – зазначила перша заступниця директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Тетяна Корецька.

Вона додала, що заяву про грошову компенсацію можна подати в письмову або електронному форматі (за наявності електронного підпису).

Водночас, незважаючи на те, що з 1 вересня Міністерство соціальної політики офіційно розпочало монетизацію одноразової допомоги "Пакунок малюка" (уряд ухвалив пілотний проєкт ще в кінці липня), молоді батьки досі не знають, коли отримають картки з грошима та де зможуть ними скористатися (просто зняти готівку немає змоги). Також поки повністю не сформовано перелік магазинів, де можна використати кошти.

Детальніше дивіться в сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook