Голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко підписав розпорядження про те, щоб віддати в оренду на 49 років 10 земельних ділянок компанії, коріння якої – на сонячному Кіпрі. Тепер ця компанія будуватиме на території Затурцівської ОТГ вітроелектростанції та лінії електропередач.

Читайте також: Сільгоспвиробництво на людських кістках: виставили на аукціон землі, де захоронено понад тисячу волинян (відео)

Про це йдеться в сюжеті телеканалу "Аверс".

Окрім цього, ще 23 земельні ділянки під такі цілі вділила іноземній фірмі сама ж ОТГ. Частина цієї землі була пайовою, але якось так сталося, що люди нібито повідмовлялися від паїв. Ідеться про 12 гектарів землі. Директором фірми, яка взялася будувати на Волині вітряки, є виходець з Донецької області.

У Затурцівській ОТГ буквально рік тому зареєструвалося три фірми: "Волинь Вест Вінд-1", "Волинь Вест Вінд-2", "Волинь Вест Вінд-3". Зареєструвалися вони одразу в cільській раді, щоб далеко не ходити. Зібралися будувати електрогенерувальні вітряки.

Засновником Вест Віндів є ТзОВ "ЮДІПІАР ВІНД". А вже його заснувала така собі фірма "ЮДІПІ РЕНЮВАБЛЗ". Серед власників – компанія "Енокс Трейдінг Лімітед", Республіка Кіпр.

Секретар Затурцівської об’єднаної територіальної громади Надія Гаврилюк по секрету зізналася: серед ділянок, які виділяли під вітряки, є людські паї, які в них хитромудро викупили.

Читайте також: Озеро на Волині виставили на продаж (фото)

"Вони ж в кожної людини викупляли 30 сотих, а потім ми цю землю брали у власність сільської ради", – каже вона.

Державний реєстратор Румла Адамчук, що працює в Затурцівській ОТГ, навідріз відмовляється показати договори оренди і вимагає офіційного запиту.

Відмовляється коментувати ситуацію і заступник голови Затурцівської ОТГ Василь Демидюк.

Директором у "Вест Віндах" є Микита Олександрович Пригорницький. Він родом з Краматорська Донецької області.

Відзначимо, що будівництво вітряків – це справа дуже дорога. Але в статутних капіталах компаній, які зібралися будувати, по 50 тисяч гривень.

Микита Пригорницький каже, що не знає про те, що в людей викуповували паї, каже, оформлювали комунальну та державну власність, а люди відмовлялися від землі добровільно на користь сільської ради. Коли ж запитали в нього про те, що кінці його фірм ведуть в офшори, теж заговорив про офіційні запити на інформацію.

Щодо джерела фінансування, то пан Пригорницький зазначив, що це не тільки статутний капітал, а й залучення кредитних коштів.

Читайте також: На Волині підприємець самовільно захопив землю, вартістю понад 10 мільйонів

Між тим голова Затурцівської ОТГ Володимир Патійчук переконаний: ці бізнесмени озолотять їхню громаду. Вже сьогодні вони обіцяють вкладати в інфраструктуру п’ять мільйонів євро щороку.

"Перед початком будівництва вони укладають договір зі сільською радою на розвиток інфраструктури. 200 мільйонів євро ніхто просто так не вкладатиме. Це дасть такий поштовх громаді, думаю, через років п’ять це оцінять, – переконаний він. – Є близько 37 ділянок, із них деяка частина – пайових земель по 25-26 сотих, від яких люди добровільно повідмовлялися. Їх передано в комунальну власність рішенням сесії сільської ради у зв’язку з добровільною відмовою. Наразі ці землі передано в оренду для розміщення вітрових електростанцій".

Зазначимо, офшорні компанії отримали 33 земельні ділянки приблизно по 30 сотих. 10 земельним ділянок передала в оренду облдержадміністрація. Відтак в оренді на 49 років опинилося приблизно 12 гектарів землі.

Але навряд чи ця земля пробуде довго в оренді. Адже незабаром вступить у дію закон про продаж землі, а орендар має першочергове право на купівлю.

Найбільша в Україні вітроелектростанція Ботієвська розташована поблизу села Приморсьський Посад Приазовського району Запорізької області. Вона налічує 65 вітряків. У Затурцівській ОТГ хочуть встановити 33 агрегати. Якщо підозрілі інвестори не обдурюють і справді побудують вітроелектростанцію, вона буде дуже потужною. Але куди ж підуть кошти – на Кіпр чи в громаду? І чи виконають інвестори свої обіцянки?

Читайте також: На Волині селищна рада хотіла незаконно передати земельну ділянку у приватну власність

До слова, кінцевим бенефеціаром ТзОВ "ЮДІПІАР ВІНД", яке числиться серед засновників "Вест Віндів" є олігарх Василь Хмельницький. Директором вказаний його бізнес-партнер Сергій Євтушенко. Він був співзасновником інвестиційно-девелоперської компанії UDP Renewables, яка входить до складу інвестгрупи UFuture, що належить тому ж таки Хмельницькому.

У пресі пишуть, що він, Рінат АхметовМаксим Єфимов та Ігор Тинний намагаються на державному рівні прописати правила альтернативної енергії під себе. "Банда зелених" – так їх охрестили журналісти. Вже ні для кого не секрет, що зараз намагаються пролобіювати зелену енергію як альтернативу атомній, але річ у тому, що вона в рази дорожча.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook