Колишній нардеп-волинянин Григорій Смітюх опинився у компанії авторів листа до Вселенського патріарха Варфоломія, які просять відкласти рішення про автокефалію.

Читайте також: Нардепи просять Патріарха Варфоломія відкласти автокефалію УПЦ

П'ятеро народних депутатів у відкритому зверненні від 21 вересня закликали Варфоломія "максимально зважити майбутній історичний крок, щоб уникнути політичних спекуляцій" на тему автокефалії і це нібито бентежить православних в Україні. Про це повідомляє Еспресо.

Нагадаємо, авторами звернення є нардепи Андрій Деркач, Яков Безбах, колишній керівник Львівщини Василь Горбаль, Андрій Шипко і уродженець села села Житнівка Камінь-Каширського району Григорій Смітюх.

Вони повторюють тезу кремлівської пропаганди про те, що українська помісна церква потрібна насамперед Ватикану та греко-католикам, а не православним.

"...Вони (начебто йдеться про настрої українських православних – ред.) чітко бачать греко-католицькі "локомотиви" в центральних органах влади України, що везуть томос Вашої святості Україні, як "агітаційний лист" до президентських виборів. Не хотілося б, щоб історична можливість автокефалії і Ваше світле прагнення були забруднені промовами кандидатів у президенти і використані ними в корисливих цілях", – заявили депутати.

Четверо з них є колишніми членами Партії регіонів і неодноразово публічно висловлювали власні проросійські та пропутінські погляди.

Читайте також: До масової загибелі бджіл на Волині причетний брат колишнього нардепа регіонала

Нагадаємо, що у 2014 році нардеп Ігор Гузь звертався до Прокурора Волині із проханням перевірити можливі махінації із бюджетними 12 млн грн, які отримали фірми, близькі до нардепа Григорія Смітюха  колишнього народного депутата-регіонала з Волині.

"Це той самий Смітюх, який закликав на допомогу Януковичу Путіна. Заклик цього покидька було почуто, Путін прийшов у Крим, Слов’янськ, Краматорськ... Путін убиває українців, зокрема, і депутата Горлівської міської ради Володимира Рибака, який загинув, захищаючи український прапор...", – зазначив тоді Гузь.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter