У Волинській області на кордоні з Польщею митниця організувала незаконну схему ввозу товарів із сусідньої держави – начебто звідти йдуть забиті товаром машині, а на митниці їх реєструють, як порожні.

Читайте також: Скандал на Волинській митниці. Інспектор викрив схему з вантажівками, які оформляли, як порожні

Про це повідомляє ТСН з посиланням на слова одного з митників.

На пункті пропуску “Устилуг” ваговозам проїзд заборонено, а от мікроавтобусів він обслуговує до двох десятків за день. Водій Микола каже, що до Польщі катається постійно – по продукти. Без сплати мита таким, як він, можна провезти товару до 50 кілограмів або до 500 євро. За все, що понад, згідно закону, треба платити податок. Однак працівник митниці твердить, що на кордоні діяла схема, за котрою машини з товаром позначалися порожніми, а хабарі за це осідали в кишенях працівників органів контролю.

"Суми можуть коливатися від 200 до 1000 доларів на одній машині, дивлячись який товар. Інспекторський склад просто заляканий, йому довели план, так званий нелегальний план збору цих грошей, і як хочеш – у кінці місяця маєш здати", – твердить головний державний інспектор відділу роботи з персоналом Волинської митниці ДФС Петро Євтушок.

Посадовець запевняє: коли дізнався від колег про цю схему, одразу пішов до керівництва, а коли ті не повірили – до поліції і журналістів. Євтушок оперує фотографіями, що підтверджують корупцію на пункті пропуску "Устилуг".

"Начальник митниці дав вказівку фотографувати буси для того, щоб контролювати. Ну, було всяке, це ж митниця. Контрабанду на митниці ніхто ще не поборов, і ніхто її не поборить. Я за всі роки такого не бачив, щоб сам начальник митниці давав такі вказівки", – каже інспектор.

Читайте також: Волинський депутат, який торгує "шмурдяком", за 20 тисяч гривень відкупився від фіскалів

На митниці переконують, що схема, про яку розповідає їхній колега, неможлива, адже в будь-який момент на пункт пропуску можуть наскочити контрольні органи. Внутрішня безпека митниці розпочала службове розслідування, але до звинувачень ставиться скептично.

"Якщо хтось захоче утворити якийсь злочин, це треба буде домовлятися, напевно, що зі всією Україною", – каже головний державний інспектор із запобігання та виявлення корупції Волинської митниці ДФС Ігор Костюк.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter