В серпні програма "Сільський Ревізор" завітала до Боратина Луцького району. Це село – справжній "Волинський Сінгапур".

Читайте також: Це зробить нашу сім'ю ще міцнішою: молоде подружжя з Волині бере участь у проекті "Хата на тата"

Щоправда, не в Сіамському заливі, а на річці Стир. Тут збирають електропроводку для BMW, Mercedes та Volkswagen, працюють цукровий та комбікормовий заводи, проходить всеукраїнський фестиваль "Бандерштат", водяться страуси, лами та павліни. А ще на території боратинської сільради живе понад 100 багатодітних мам та щорічно будується до 40 нових будинків. Звідки такий ажіотаж? "Сільський ревізор" й приїхав перевірити.

До Боратина гусаків-ревізорів запросили рік тому на футбольному матчі за кубок "Вілії". Гулянка була славна: носилися коні, старалися футболісти-ветерани "Динамо", а виграла футбольна команда Боратина. 

Сільська рада

Ревізія розпочалася із сільської ради, триповерхове приміщення якої більше схоже на офіс транснаціональної компанії, аніж на типову для України сільраду: дорога плитка, масивні штори, натерті до блиску столи, фонтанчик на подвір'ї та власне паркування.

"Сільський голова не повинен сидіти в кабінеті. А так, як і ви, їздити, добиватися, робити, проводити ревізію у себе по селу. Для мене показник – застати голову тричі підряд в офісному кріслі, а не у справах із благоустрою...", – такими роздумами поділився голова боратинської сільської ради Сергій Яручик.

Пан Сергій з дитинства мріяв стати вчителем. Так і склалося. Багато хто в селі згадує його як свого класного керівника чи вчителя української мови та літератури. Кажуть, чоловік відтоді зовсім не змінився. 

Там, де зараз стадіон, колись були кагати, там де сільська рада, – старенька пошта і смітник. У селі взагалі не було вуличного освітлення (зараз – до 1000 ліхтарів). Що там говорити, телефонний зв'язок доходив тільки до центру Боратина. Зараз тут не тільки безкоштовний Wi-Fi, а й камери відеоспостереження у всіх бюджетних установах.

"Ми починали з вапнякових доріг. Я у свій перший день на роботі прийшов у нових туфлях, то бездоріжжя було таке, що тут же їх і порвав, перечепившись об залізяку. А ще як отримав зарплату, нижчу від зарплати вчителя, подумав "куди я потрапив"... Але завдяки активності депутатів, загорілися й люди, спільно наводили порядок біля двору, потім на вулиці, потім по всьому селу", – згадує сільський голова, який на посаді вже 4 скликання.

Читайте також: Голова Боратинської ОТГ вразив своїм кабінетом

На даний час Боратин планує стати центром об'єднаної територіальної громади. Під час візиту "Сільського Ревізора" було зібрано всі документи та визначено склад ОТГ. Для проведення децентралізацї у Боратинській сільській раді, було внесено зміни в 2 перспективні плани області та проведено 1 референдум. Всі хочуть до Боратина. Ще б пак! Бюджет громади після об'єднання складе понад 60 млн грн. Майбутня ОТГ об'єднає 3 сільські ради (12 сіл) із центром у Боратині.

"Це буде 5 шкіл, 2 дитячі садочки, більш як 200 кілометрів доріг та до 20 тисяч населення, а в Баївській сільській раді на громадських слуханнях щодо об'єднання люди навіть попросили провести референдум, щоб увійти у склад нашої громади. Понад 90% проголосували за Боратин і цим нас "підкупили", – з гордістю перелічує Сергій Олександрович.

Перед тим, як прийняти рішення про об'єднання, розповідає Сергій Яручик, старанно вивчали негативні сторони, щоб зважити усі ризики. Люди бояться того, що: закриються школи, ФАПи на місцях, неможливо буде отримати адміністративну послугу у себе в селі. У Боратині ж планують, навпаки, у кожному з 12 сіл відкрити центри з надання адміністративних послуг, відділення боратинської амбулаторії, де прийматиме сімейний лікар, комунальні служби, а школи – залишать. 

Якщо громада навколо Боратина об'єднається за планом і всі податки залишаться на місцях, бюджет складе понад 60 млн грн. Хто ж наповнює бюджет села Боратин? 

Це 2 сільськогосподарські підприємства – "Волинь-Зерно-Продукт", чий комбікормовий завод та елеватор розташовані в селі, та "Агротехсервіс", який орендує в Боратині землю, а також "Ласка", котра займається випічкою смаколиків, "Волинь Фарм" – склади фармацевтичної компанії, Гнідавський цукровий завод, асфальтні заводи та "монстр", котрий створює до 6 тисяч робочих місць, – завод "Krombegr&Shubert" Україна, який займається виготовленням електропроводки для BMW, Mercedes і Volkswagen. Завдяки податкам, які сплачують усі вищеперечислні добродії, бюджет Боратинської сільскої складає понад 7 млн грн. 

Є в селі й своя комунальна служба. Скоро придбають власний сміттєвоз. А так як тривають розмови про будівництво сміттєпереробного заводу під Луцьком чи Ковелем, тож, імовірно, з часом сміття в Боратині сортуватимуть. 

"Коли заходить новий інвестор в село, ми запрошуємо його на сесію і просимо зробити в селі щось, що він сам вважає за потрібне. А потім дивимося, як і що він зробив. Не важливо, скільки це грошей: чи це шматочок дороги чи тротуару, чи просто обкошена віддалена вуличка, чи подарунок у дитячий садок. Головне – його ініціатива і бажання. А очільник? Очільник громади повинен перший рік іти разом із громадою, другий рік – в ногу з нею, а третій рік – попереду громади", – роздумує Сергій Олександрович.

Читайте також: Волинська ОТГ розробила власний бренд

Роботу сільської ради "Сільський Ревізор" оцінив у 5 балів. Жодної скарги від селян за 4 дні, проведені в Боратині не було. Тільки слова похвали, що лились, як мед. І нікуди від цього меду не дінешся! 

Освіта

Вітає "Сільського Ревізора" у школі заступник директора з навчально-виховної роботи Зоя Ляшук. Вона каже, що до боратинської школи щороку переходить 15-20 нових учнів. 

Боратинській школі – рівно двадцять. Це – школа-довгобуд: першу чергу будівництва звели у 1997-му, другу – у 2003-му, а третю – все ще будують. У школі навчається 350 учнів, які довозяться з чотирьох сіл, та працює 31 педагог. Цього року 11-й клас закінчило 14 учнів. 

У минулому році перекрили дах, цьогоріч утеплили й замінили фасад, повністю замінили вікна, зараз завершують роботи зі здачі в експлуатацію другого спортзалу для учнів початкових класів. Навесні по всій школі встановлено камери відеоспостереження. "Це стимулює дітей проводити перерви спокійніше". 

В школі – 12 телевізорів та 13 комп'ютерів.

Далі – до шкільної бібліотеки. Тут є навіть "лаунж-зона" з диваном. І стільки вазонів, що по всій школі менше назбирається в сукупності.

Школі села Боратин "Сільський Ревізор" присвоює 4-ку і бажає якнайшвидше відремонтувати коридори, збільшити їдальню, облаштувати актовий зал і, загалом, прийняти 3-тю чергу будівництва школи. 

У дитсадку Боратина на подвір'ї біля різнокольорових слоників і ведмедиків, зроблених з автомобільних шин, споглядає за процесом ревізії завідувачка ДНЗ Галина Киричук. До її садка стоїть черга у цілих 120 дітей! Боранинці трудяться на славу, тут потрібна окрема відзнака...

"Ми – приміське село. Поруч, у місті, багато гарних дитсадків. Але те, що батьки записують до нас своїх дітей на роки вперед, думаю, говорить саме за себе. Я дуже хотіла б, щоб така увага з боку сільської громади була в усіх дошкільних навчальних закладах України. Приємно бачити, як усе змінюється. А порівняти є з чим: я працюю в дитсадку з дня його заснування у 1988 році", – каже пані Галина Киричук.

Читайте також: У Луцькому районі запрацювала поліцейська станція

У приміщенні дитсадка раніше була сільська рада. А там, де зараз дитяча спальня, – розташовувався кабінет сільського голови. Відтоді багато чого змінилося. Будівля розрослася, а в планах – будівництво ще одного ДНЗ на території сільради.

У дитсадку Боратина є гуртки з вивчення англійської мови, хореографії, спортивної гімнастики, є театральна студія. Зараз триває капітальний ремонт і добудовується спортивна зала. Є навіть свій веб-сайт, де можна залишити онлайн-заявку щодо будь-якого питання. А відтепер і відзнака "Тут був Сільський Ревізор". До речі, раніше заклад вигравав кришталеву сову в загальнонаціональній громадській акції "Флагмани освіти і науки України". А від "Сільського Ревізора" дитсадку – 5 балів

Спорт 

У Боратині є 2 футбольні команди. Одна грає на чемпіонат області, інша – району. А ще футболу тут навчаються 5 дитячих груп. Боратин недаремно визнано найкращим спортивним селом України на турнірі до Дня працівника сільського господарства в Ворохті. Там команда села змагалася в легкій атлетиці, шахах, шашках, плаванні, перетягуванні каната. Спортивних кубків у сільській раді стоїть стільки, що можна тисяч на 70 продати на резерв бюджету.

Утримання всіх гуртків у спорткомплексі оплачує сільська рада. "Треба ж, щоб ця дитинка себе в чомусь знайшла". Щоб напрямки були різноманітні – запрошували сюди й аеробіку, і йогу, та не прижилися. І нічого страшного. Адже гуртків уже так багато, що не вистачає дітей, щоб їх наповнити. 

Спортивний комплекс села Боратин розкинувся на площі 4,9 га. Він – своєрідна візитна картка села. Проектом і будівництвом займався Володимир Марчук, нині – директор спортивного комплексу. 

Звели комплекс за 2 роки, здавши 2009-го. У проект входять футбольні поля, бігові доріжки, метання списа, легка атлетика, туризм, недобудовані тенісні корти, ставок, волейбольна та баскетбольна площадки. Є й недобудоване міні-поле зі штучним покриттям. Всього у будівництво було вкладено 2,6 млн грн і ще близько 200 тис. грн витрачається на догляд за сезон. 

Також на території спорткомлексу проводять літній дитячий табір, який проводять у Боратині вже 4 рік поспіль за підтримки американських спонсорів. Тут були надувні гірки, батути, конкурси-естафети, безкоштовне харчування і навчальні програми. 


Спорту в Боратині "летить" заслужена 5-ка.

Аграрії та підприємства

Частинка німецького автопрому – підрозділ "Kromberg&Schubert" – працює в Боратині протягом останніх 12 років. Компанія збирає електропроводку для кількох моделей BMW, Mercedes та Volkswagen. Якість – німецька, виробництво – українське.

Нині на заводі працює 5 978 працівників. Переважно, жінки. Адже робота монотонна, вимагає терпіння, хорошої дрібної моторики, дуже відповідальна: допускається 1 помилка на 1 мільйон виготовлених екземплярів проводок. 

Товариство "Агротехсервіс" раніше було дослідним господарством Національної аграрної академії наук (НААН України). У 2004 році сюди призначили головою Степана Москвича. Господарство було занедбане на той час, а після його приходу вже за кілька років тут проводились республіканські семінари. Згодом НААН вирішила його розпаювати і зараз це приватна ферма на 2,5 тисячі гектарів землі в обробітку. Утримують також 200 голів м'ясного та 100 голів дійного стада. Тут живуть баран Васька, поні Патрік, страус Фрося, а ще лами, свині, кури, коні, фазани й павичі. Пам'ятає, як їх всіх звуть, тільки Степан Овсійович.


Читайте також: В садочку села Боратин - нове спортивне обладнання

Також "Сільський Ревізор" проінспектувв елеватор і комбікормовий завод, які розташовані на території Боратинської сільради. Елеватор має потужність одноразового завантаження в 70 тис. т., ним завідує керівник елеваторного комплексу Олександр Куць

В цілому роботі аграріїв та підприємств у селі присвоїли 5 балів! 

Культура

Зараз у будинку культури творять собі та людям у задоволення вокальний, танцювальний, театральний колективи, пісенний хоровий народний аматорський колектив та духовий оркестр. Цікавий факт – наймолодшому учасникові духового оркестру, Вадиму, – 16 років, найстаршому, Миколі Яковичу, – 76. "Люди, які люблять пісню, творчі люди, кидають городи, курей, свиней, корів, бо на 17-ту годину в Сергія Юрійовича репетиція".

"Суспільство живе стереотипами, що селяни – люди недалекі, неосвічені, малокультурні. Насправді це не так. Ми перебуваємо на культурному рівні, можливо, навіть вищому за містян. Намагаємося розвивати та зберігати українську культуру. І хоча в багатьох селах різні напрямки можуть занепадати, завклубом – завжди є, баян – завжди є і пісня завжди лине", – щиро каже керівник театрального гуртка Наталія Черняк.

Театральний гурток утворився у 2010-му з ентузіастів. Першою виставою, яку зустрічала публіка, стала "За двома зайцями" Старицького. 

Сільська рада закупила для будинку культури освітлення сцени, по 2 комплекти костюмів – хорових, театральних, танцювальних, апаратуру, все необхідне для реквізитів для вистав. Хоча сам клуб малуватий та не вміщає в себе усіх охочих ці вистави відвідати. "Буде новий", – впевнено посміхається Сергій Яручик.

 

Далі за культурною програмою "Сільський Ревізор" завітав у бібліотеку села Боратин. Її розташовано в приміщенні сільради, завідувачкою якої є Руслана Фурман.


Культурі в селі Боратин від "Сільського Ревізора" – 5 балів.

Читайте також: Волинські фельдшери перемогли на всеукраїнському "медичному ралі"

Медицина

Нову двоповерхову амбулаторію в Боратині відкрили 6 років тому. До того в селі був ФАП, як і всі середньостатистичні ФАПи в селах: без опалення, без транспорту, де приймали тільки завідувач і санітарка. Нині ж амбулаторія Боратина обслуговує 4 села, всього до 5 тисяч населення. Медичні послуги надають 2 лікарі, фельдшер, сімейна медсестра, акушерка, лаборант, молодша медсестра та реєстратор.

Також у Боратині є приватний кабінет соляної шахти, який розташований на другому поверсі амбулаторії. Тут "напівтемрява", грає класична музика. Кажуть, подихати солями добре допомагає від алергії, та й просто від "шморгання носом". Сеанс у шахті коштує 30 грн. Для ефективності їх потрібно провести кілька десятків.

Боратинській амбулаторії від "Сільського Ревізора" – 5 балів.

Дороги

Раніше в Боратині можна було в дощ тільки "глину місити" ногами. Зараз – всі дороги асфальтовано. А знак, який сповіщає про камери відеоспостереження, не діє. Центральною вулицею Боратина постійно "гасають" з перевищеною швидкістю. Тому тут створено групу швидкого реагування поліції та охоронну фірму "Щит Волині". Вона складається з учасників АТО, які безкоштовно патрулюють вулиці сільської ради.

Ознака хороших доріг – вся боратинська дітвора на велосипедах, скейтах і роликах увесь час на вулиці. І не тільки дітвора.

Дороги в Боратині також заслуговують на 5 балів.

Магазини та кафе

Всього в Боратині нараховується 5 магазинів. Конкуренція висока, тож возять, зі слів селян, завжди все свіже. Є і продукти з польських супермаркетів. 

Магазинам – 5 балів. 

А щодо нічного життя села: воно ніби є, а ніби й нема. Зважаючи на те, що в селі проживає 5 релігійних общин, кафе і барів в Боратині немає. Хоча в місцевому ресторані часто гуляють гучно і далеко за 22:00. Кажуть, ціни на бенкети дешевші за луцькі. Але "Сільський Ревізор" зустрів і молодь, яка жалілася на відсутність барів. "Це стимулює здоровий образ життя. Думаю, так можна поборотися з алкоголізмом і лінощами", – знизує плечима сільський голова. 



Кафе від "Сільського Ревізора" – 4-ка. 

Зв'язок

Центр Боратина від центру Луцька знаходиться в 9 кілометрах, тож зі сполученням селянам пощастило. Проїзд за таким маршрутом коштує 5 грн. Маршрутки, кажуть люди, ходять регулярно. З періодичністю раз в годину. 

Читайте також: Зробили проїзд по 5 грн, а ні**ра не змінилось, – лучани скаржаться на маршрутки і очікують здорожчання до 6 грн

А ще сільська рада запустила автобуси між вулицями Боратина. З одного кутка села в інший можна доїхати з комфортом. Є в селі поштове відділення, а найближче Нової Пошти – за 2 кілометри від села. Тут є 3G, мережа всіх операторів працює на відмінно, а біля сільради – є wi-fi.

Зв'язку в Боратині – 5 балів. 

Вуличне освітлення

Вночі Боратин, як і належить "Волинському Сінгапуру", горить тисячами вогнів. Тисячами в прямому сенсі. В сільраді кажуть, що на території 4 сіл встановлено 1000 ліхтарів.

Тому і за освітлення село отримує 5 балів.

Допомога АТО

Всі учасники АТО, а їх із сільської ради є 41, отримали земельні ділянки. В сільській раді все ще, "про всяк випадок", залишилося кілька бронежилетів, які лежать з того часу, коли проблема з закупівлею амуніції стояла гостро. По 2 безкоштовні квитки для АТОшників та їхніх родин закупила сільська рада на Бандерштат. 

Цього року для учасників АТО сільська рада до Дня українського козацтва проводитиме святкування. На святі згадають і тих, хто загинув, захищаючи Україну. У Боратині жив герой Небесної Сотні Віктор Хом'як, який загинув на Майдані. А також Котельчук Михайло, котрий загинув в АТО. 

Востаннє в школі збирали кошти, щоб передати у військовий госпіталь, де лікуються поранені воїни АТО. Ми вважаємо, що будь-які починання в даній сфері заслуговують найвищої оцінки, 5-ти балів.

Підсумки

Переваги села: 

  • робочі місця для селян в місцевих підприємствах та агрокомпаніях 

  • новітній спорткомплекс 

  • відремонтовано амбулаторію 

  • є аптека соціальних цін 

  • між селянами була розпайована земля під забудову 

  • всі вулиці освітлено 

  • близькість до обласного центру 

  • безкоштовний літній табір для дітей 

Недоліки села: 
  • недостатня кількість місць для дітей в дитсадку (найприємніший "недолік" для кожного села) 

  • замалий для боратинців будинок культури 

  • дороги в селі спонукають перевищувати швидкість

Остаточна оцінка для Боратина від "Сільського Ревізора" – 63 із можливих 65.

Допоможіть і виобрати село року, запрошуйте до себе в село на сайті SilskiyRevizor.com!

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter