В одному із сіл Горохівського району розпочалось будівництво полігону твердих побутових відходів. Мешканці села обурені з цього приводу, тому зібрались на збори, куди приїхали представники району і екологи.

Читайте також: На Волині будинки селян руйнує місцевий завод (відео)

Проект будівництва полігону твердих побутових відходів розробили ще у 1995-му році. За планами це сміттєзвалище мало обслуговувати три населені пункти: місто Горохів, селище Мар’янівку і село Цегів, на території якого і виділили місце під полігон. Та ось парадокс: про ці плани вочевидь забули повідомити самих Цегівців, яких зібрали на громадські слухання з цього питання тільки зараз, а саме 12-го грудня 2018 року. Люди кажуть – про рішення  не чули та бояться, що таке сусідство  не сприятиме ні здоров’ю, ні екологічній ситуації.

"Ми боїмося і хочемо від своєї влади якоїсь підтримки і запоруки, що ми не будемо в цьому сміття копатися тонути і дихати тим сміттям", – говорить Людмила Петречко місцева жителька.

Жителі села не погоджуються з вибором території. За словами Людмили Петречко, є й інші місця де можна будувати полігон. А там, де задумали будувати сміттєзвалище – природа, джерела – туди не можна звозити сміття, каже жінка.

"В Дрогобачах з самої весни завалено і це сміття будуть пропускати нам за бабки в Цегів в долину, там де можна було побудувати санаторій. Одне слово "полігон" - це страшне слово "полігон", – скаржиться вона.

На зборах люди почули: що земельна ділянка на території Цегівської сільської ради розглядається як одна з ділянок під розміщення комплексу з утилізації твердих побутових відходів.

Проект будівництва розроблений за усіма правилами і євростандартами, зокрема  передбачає облаштування майданчика для розвантаження сміттєвозів, будівництво побутового приміщення, вбиральні, водонапірну башту, майданчик для миття контейнерів, дезінфекційних споруд, проведення каналізації тощо.

Спеціалісти переконують – провели усі необхідні дослідження і побудова полігону абсолютно безпечна для місцевих мешканців.

Читайте також: Визначили, скільки витратять на ремонт доріг Волинської області у 2019 році

"Сьогодні цей полігон, який розрахований на навколишні села має мати 500 метрів санітарної зони, а в нас там є – 1200. Це єдина відмінність, яка дозволяє будувати тут полігон", – говорить Сергій Чернець, державний інспектор екологічної інспекції у Волинській області

Сергій Чернець каже: "єдине, що не врахували, коли обирали місце під полігон - це джерело, проте проектом передбачені очисні споруди. Та місцеві жителі не розуміють навіщо забруднювати воду аби потім її очищати".

"Ви всі тут громада і кажете, що його тут не треба – я тільки за, але Ви говорите, що ми йдемо до Європи. Сьогодні ні одного функціонованого смітника на території Горохівського району і  рішення є сільської ради, де 5 нефункціонованих незаконних смітників на землі за межами населеного пункту. Туди ж воно ви викидаєте і потім ті ж самі", – говорить інспектор.

У підсумку аргументи, які почули на зборах  селяни, виявилися не надто переконливими, адже люди так і не погодилися, аби у Цегові будували полігон.  

Деталі у сюжеті ТРК "Аверс":

 Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter