Серед волинських користувачів соцмережі Facebook поширюється вірусна атака через приватні повідомлення. Після того, як вірус потрапляє на комп’ютер, він розсилає свої копії приватними повідомленнями друзям, таким чином потрпляючи на інші ПК. Згодом заражений комп’ютер користувача можуть використовувати зловмисники, зокрема і для проведення Ddos-атак, пишуть Волинські Новини.

Читайте також: Онлайн-тести у Facebook: чим це загрожує

Вірус поширюється наступним чином: користувачу приходить приватне повідомлення з посиланням на файл, який маскується під відеозапис. Натомість, при переході на посилання (чого робити в жодному разі не можна), відбувається зараження вже вашого ПК, і далі аналогічні повідомлення з посиланнями на вірус відправляються від вашого імені друзям.

Після зараження ПК користувач може не помітити візуальних змін – не з’являються вимоги заплатити певну суму коштів зловмисникам, банерна реклама тощо. Натомість, зловмисники отримують доступ до вашого ПК та додають його до ботнету – мережі інфікованих комп’ютерів, які згодом використовують в DdoSатаках чи спробах отримати несанкціонований доступ до інших систем.

Десятки волинських користувачів вже повідомили про небезпеку своїх друзів.

 

 

Для того, аби не стати жертвами зловмисників, в жодному разі не відкривайте посилань від друзів. Особливо, якщо вони маскуються під відео, зображення, привітання тощо. Найкраще буде перепитати в користувача, чи дійсно він присилав вам повідомлення.

 

 

Якщо зараження вже відбулось і з вашого акаунту розповсюджується спам, то слідуйте наступній інструкції:

1) Змініть пароль до вашого акаунту (меню «Налаштування», розділ «Безпека і авторизація»).

2) Активуйте двофакторну авторизацію в тому ж меню. Таким чином зловмисники не зможуть потрапити на вашу сторінку без підтвердження за допомогою SMS.

 

3) Проскануйте вашу систему на наявність вірусів та скоронніх компонентів з допомогою anti-malware програмного забезпечення або антивірусу. Для цього, приміром, можна використати безкоштовний програмний засіб Dr.WebCureITMalwarebytes Anti-Malware або їхні аналоги.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook