У Луцьку до Центру служби крові щоденно вишикуються шалені черги. Люди, які згодилися здати кров для потреб пацієнтів у лікарнях, змушені по пів дня очікувати на здачу матеріалу. Про це у Facebook пише засновник громадської організації "Краплина життя" Олександр Плісецький.

Читайте також: Перший випадок у цьому році на Волині: у чоловіка виявили небезпечне захворювання

Як зазначає Олександр Плісецький, черги виникають не тому, що забагато приходить донорів для здачі крові, хоч Волинь в плані донорства активніша ніж багато регіонів України і це не може не радувати, через неправильну організацію.

"Такий організований забір крові в обласному центрі крові, у період коронавірусу це – наслідок реформи служби крові. І питання не до простого персоналу центру, адже вони за мінімальні кошти сумлінно трудяться, питання до ініціаторів реформи служби крові, керівництва центру крові та мабуть до керівництва державної адміністрації та обласної ради. Невже не можна знайти вирішення питання комфортної здачі крові донорами, які жертвують своїм часом, приходять, щоб врятувати життя хворому, а їх ставлять у чергу, де можна простояти пів дня. Це ви так поважаєте людей, без яких неможлива медицина? Це так втілюється у життя реформа донорства, де однією з ключових речей є залучення до донорства не разових, а постійних донорів, які здають кров часто?", – пише чоловік.

Він зазначає, що донор, простоявши у черзі пів дня навряд чи прийде здавати кров ще раз. Але, не тому, що він не хоче, а тому, що він не може витрачати стільки часу на процедуру, яку можна здійснити за 30 хвили. 

Як розповів Олександр Плісецький вчора з восьми постійних донорів змогли дочекатися і здали кров лише четверо.

"Більшість центрів по забору крові в області зачинені, обласна лікарня та пологовий не здійснюють забір, а всі донори їдуть на здачу в обласний центр крові", – зазначає чоловік.

Читайте також: У центрі Луцька тимчасово закрили стоматполіклініку

Аби вирішити проблему з чергами він пропонує ставити додаткові крісла для забору крові, організувати систему електронної реєстрації на здачу крові.

"Так не можна знущатися з донорів. Ми з "Краплиною життя" тратимо достатньо багато ресурсу та часу для залучення нових людей до постійного донорства, знаємо ціну донорства і ми не дозволимо так зневажати донорів", – пише Олександр Плісецький.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook