Сайт Верховної Ради опублікував новину про ухвалення поправки, яка дозволить холдингу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова не платити понад 3 млрд грн податків.

Читайте також: Статки Ахметова збільшились на чверть

Про це повідомляє Bihus.Info

Згідно з усіма іншими документами на сайті парламенту, зокрема стенограмою засідання та офіційними результатами голосування, норма про скасування ПДВ для імпортерів обладнання відновлюваної енергетики насправді не була підтримана, пишуть журналісти. У сесійній залі 3 липня за цю поправку проголосували лише 155 депутатів із необхідних 226.

Разом із тим опублікована новина про те, що скандальна пільга проголосована.

"Тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання, устаткування, комплектуючих, що […] призначені для виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії", – сказано у повідомленні.

Звільнення від ПДВ імпортного обладнання запропоноване на найближчий час - до початку 2020 року, тож скористатися ним могли б лише ті компанії, які вже готові купувати таке обладнання.

За даними одного з провідних рейтингових агентств FITCH, ДТЕК планує вкласти у будівництво "зелених енергостанцій" 445 млн євро 2018 року і 285 млн євро 2019-го. Понад половина коштів піде саме на імпортне обладнання.

Читайте також: Як Олександр Данилюк та Ринат Ахметов "друзями" стали

За підрахунками, поправка нардепів допомогла б Ахметову заощадити понад 3 млрд грн. Відповідно, ця сумма не потрапила б до бюджету.

Скандальну поправку внесли в законопроект, що стосувався виплати аліментів. У тексті до 1-го читання її не було, вона з'явилася там напередодні голосування закону в 2-му читанні після проходження Комітету податкової та митної політики. Ініціатором поправки назвав себе депутат із фракції "Народний фронт" Юрій Вознюк.

Текст ухваленого закону з'явиться у відкритому доступі тільки після підпису президента, нагадує ЗМІ.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter