На українській політичній шахівниці після виборів президента-2019 виникло чимало нових партій, які борються за місця у Верховній Раді. Виникнення політсил, або ж їх перевтілення у нові проекти, викликане запитом на нові обличчя, на політиків та державних менеджерів, які не були заплямованими корупцією, політичними скандалами, антиукраїнською позицією і т.п. Однією з таких партій стала "Сила і честь" ("СіЧ"), лідером якої є Ігор Смешко.

Читайте також: Парламентські вибори – 2019: хто увійшов до списків провідних політичних партій України

На з'їзді партії оголошено першу десятку партії "СіЧ", яка неабияк вразила. Отже, хто є хто у "Силі і честі":

№1 Ігор Смешко. Він був радником президента України, головою Служби Безпеки України, заступником голови Комітету з розвідки при президентові України. Свого часу у ЗМІ багато писали про можливу причетність Смешка до отруєння діоксином тоді ще опозиційного кандидата у президенти Віктора Ющенка. Згодом професор та генерал полковник Ігор Смешко вирішив балотуватися на посаду керманича України. Попри те, що він не є відомим політиком, Смешко набрав майже сім відсотків голосів, зайнявши шосте місце. 

Дмитро Гордон, журналіст та близький товариш Ігоря Смешка, наголосив, що в команду політика увійшли лише професіонали в різних галузях і в ній немає представників олігархату та людей з сумнівною репутацією.

"На моє прохання кандидатами займалася служба безпеки і Ігор Петрович сказав, що після того, як служба безпеки партії скаже йому, що ці люди чисті, він буде включати їх в список", – наголосив Дмитро Гордон.

До речі, Дмитро Гордон є головою виборчого штабу партії.

Десятка партії "Сила і честь" на з'їзді партії

Ледь не центральною фігурою у партії "Сила і честь" Ігоря Смешка є Юрій Косюк. Наразі невідомо під яким номером він піде. Косюк є бізнес-партнером Петра Порошенка, аграрним мільярдером з Вінниці. Косюк – власник групи компаній "Миронівський хлібопродукт" (МХК), яка оримала рекордні дотації з державного бюджету за часів президентства Порошенка.

Раніше він навіть займав посаду заступника голови Адміністрації президента Порошенка. Його головним активом вважається бренд "Наша ряба", який донедавна  оцінювався у близько 700 млн доларів.

У 2017 році "геній аграрного бізнесу" придбав собі яхту за 150 млн доларів. В принципі, не така вже й дорога річ, зважаючи, що його холдинг за рік заробляє в середньому 230 млн доларів чистого прибутку. З цієї суми 80 млн доларів пішли на виплату дивідендів, а Косюк отримав долю рівну 53 млн доларів.

І це ще не все: 52,1 млн доларів "Нашій рябі" держава надала у якості дотацій за програмою підтримки тваринництва.

Між Косюком і іншими представниками "Сили і честі", зокрема з першої десятки партсписку, прослідковується чіткий зв'язок.

Читайте також: "Він не мужчина, а генерал": Білоножки, які йдуть у Верховну Раду, насмішили аналітикою про Смешка

Наприклад, у 2017 році окремі нардепи БПП і "Самопомочі" просили зняти обмеження суми дотацій для "супераграрія". Обмеження було втсановлене на позначці 150 млн грн. Серед підписантів документу за "золоті поправки" виявились два депутата, які наразі опинились у "Силі і честі".

Один з них – Іван Мірошниченко із "Самопомочі", який отримав 4-й номер у списку. У Смешка його називають "аграрним експертом". Тобто, саме він відповідатиме за агросектор держави, у разі перемоги партії на виборах.

Другий – Олександр Домбровський, який раніше був головою Вінницької ОДА і позаштатним радником Порошенка. Саме цей нардеп від БПП придбав собі місце у "СіЧ" за 3 млн доларів.

Вже за рік, у 2018-му, мільярдер Косюк отримав від держави 812 млн дотацій саме завдяки вищезгаданим поправкам щодо зняття ліміту. Ця сума є рекордом, майже половиною від загальної суми, яка виділялась з бюджету на агросектор. В цілому ж за 2018 рік компанії бізнес-партнера Порошенка отримали чверть від усіх аграрних дотацій, що дорівнює 970 млн грн.

Щодо одного з лобістів Косюка, Івана Мірошниченка із "Самопомочі", то він посів високе 4-е місце у списку "СіЧ". На з'їзді партії Смешко розповідав про кандидата в нардепи, що він боровся за середній клас, відстоював права малого бізнесу, а відтак є фахівцем високого рівня, який вболіває за українців.

"Іван Мірошниченко, як великий професіонал у своїй справі, робив дуже багато, щоб розбудовувати середній бізнес в Україні", – заявляв лідер "Сили і честі" з трибуни.

Втім виникає питання: як допомагав розвиватись середньому бізнесу Мірошниченко, вибиваючи у Верховній Раді для мільярдера Косюка більше 800 млн грн дотацій з бюджету України, в якому і так традиційно не вистачає коштів ні на що?

Він виправдовувався, кажучи, що лобіює інтереси усього агресектора, а не Косюка чи іншого великого аграрія. Але є одне але... Або не одне...

У Мірошниченка є кілька офшорних компаній, які зареєстровані на дружину Наталію і юриста, але не на нього самого. Можливо, на думку 4-го номера "Сили і честі", ці компанії займаються підтримкою середнього бізесу в Україні. Але чи є хтось, хто в це повірить? Всім зрозуміло, що через офшори Мірошниченка агроолігархи відмивають свої гроші.

Документ з офшорної компанії, де зазначено, що вона належить Наталії Мірошниченко

Рахунки Івана та Наталії Мірошниченко з іноземних банів, в т. ч. швейцарських

Причетний Мірошниченко і до скандального китайського кредиту на 3 млрд доларів, який Україна взяла в період, коли він був заступником міністра аграрної політики (2009-2013 рр). Тоді українська сторона отримала перший транш у розмірі 1,5 млрд, який пішов незрозуміло куди. Водночас Україна мала поставляти Китаю зерно на відповідну суму. Втім за 2 наступні роки китайці отримали зерно лише на 153 млн.

До цього всього Мірошніченко ще й обкрадав українців, очолюючи компанію, яка продавала газ НАК "Нафтогаз" за ціною, вищою, ніж навіть у російського "Газпрому". Тобто фірма Мірошніченка купляла в Росії блакитне паливо, перепродавала державі за завищеною ціною, а платили за це громадяни, адже "Нафтогаз" купляє газ для населення за бюджені кошти.

Анатолій Макаренко, Іван Мірошниченко, Рефат Чубаров

Номером 2 у списку є Олена Сотник – народний депутат, яка вирішила покинути "титанік" під назвою "Самопоміч". Тепер вона нібито нове політичне обличчя у списках партії "Сила і честь".

"Олена Сотник вже має досвід роботи у Верховній Раді. Їй не потрібно вчитися і з першого дня вона зможе продовжити ту боротьбу, яка до цього часу не завжди була успішною...", – презентував її Смешко.

Цікаво, яку боротьбу продовжить пані Сотник? Може буде боротись з тим, що не виконала обіцянку внести поправки у законопроект про Конституційний суд (№5336)? Чи з тим, що так і не дотрималась слова щодо підготовки "Самопоміччю" закону про Конституційний суд? Чи з тим, що так і не зареєструвала анонсований законопроект про євроінтеграцію? Або ж з тим, що так і не виконала обіцянку домогтися відміни пільг парламентарів та міністрів?

Заради справедливості варто зазначити, що Сотник все ж щось намагалась робити у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАСЕ), де воювала з російською стороною. Правда, так і не зрозуміло, експертом з яких питань вона виступає у команді Смешка, якщо за час дії депутатського мандату у жодній сфері вона фактично так себе і не проявила.

Високе 3-є місце списку посів Рефат Чубаров. Політик за свою кар'єру встиг змінити не одну партію. В його резюме і "Народний рух", і "Наша Україна", і "Блок Петра Порошенка". Перед президентськими виборами-2019 Чубаров заявляв, що всіляко підтримує і вірить у Порошенка, про цілковиту синергію у поглядах. Однак після поразки Петра Олексійовича вирішив не йти до парламенту з його партією "Європейська солідарність", а приєднатись до "Сили і честі".

Генерал-полковник Володимир Замана, призначений президентом Віктором Януковичем начальником Генштабу, посідає 5-е місце у списку. Його арештовували за підозрою у держзраді, але відпустили. Починаючи з 2012 року, Замана планомірно скорочував чисельність української армії, що пізніше фактично і призвело до анексії Криму.

Ще двома представницями "Самопомочі" в "СіЧ" стали Ольга Романюк та Ірина Сисоєнко. Першу представляють, як фахівця по тарифах та ЖКГ, а друга відповідає за медицину.

Цікаво, що Сисоєнко завжди публічно підтримувала очільницю МОЗ Уляну Супрун. Водночас голова виборчого штабу "СіЧ" Дмитро Гордон відкрито критикував Супрун за медичну реформу і роботу в цілому.

"Супрун не могла б стати міністром охорони здоров'я в жодній нормальній країні. Це взагалі неможливо!", – заявляв Гордон у прямому ефірі на каналі "112 Україна".

"Всі, хто виступає проти Супрун, в тому числі на мітингах, це куплені люди. Це робиться виключно для картинки на телебаченні", – відзначала Сисоєнко, завзято підтримуючи міністра Супрун.

Зважаючи на це, хотілося б почути спільну позицію Сисоєнко і Гордона, які тепер перебувають у рядах "Сили і честі".

Втім, наразі Сисоєнко, яка втікла із "Самопомочі", вже зазначає, що підтримує медреформу, а не Супрун. 

Ще одним неоднозначним персонажем і так званим новим обличчям у "СіЧ" є генерал-лейтенант Володимир Тимошенко. З квітня по червень 2010 року він був головою Комітету по контролю за наркотиками при МОЗ. З червня 2010 по червень 2011 року очолював Держкомітет з питань контролю за наркотиками. З червня 2011 був головою Держслужби з контролю за наркотиками.

Варто згадати, що саме в цей час у Києві розростались мережі нарко-аптек, де продавали заборонені препарати за помірною ціною, які ставали причиною зростання смертності серед молоді. Покривали цей бізнес міліція та СБУ. І лиш хтось піднімав цю тему, правоохоронці одразу приїжджали "розрулити" неприємності.

Капітан I рангу військового морфлоту у запасі Анатолій Макаренко закриває першу  десятку "Сили і честі". У 2009-2010 рр. він був головою Державної митної служби, а також працював заступником голови Державної фіскальної служби. Тобто був на перших ролях у тих відомствах, де і досьогодні катастофічна ситуація з контрабандою і корупцією, "сидів на потоках".

Пригадаймо 2012 рік. Тоді Макаренко отримав 4 роки умовно за махінації у справі "РосУкрЕнерго". Втім у 2014 році, після революції, його виправдали, а він заявляв, що це була політична справа проти нього.

Однак є й більш цікаві факти з його життя, особливо зважаючи на приналежність до "Сили і честі". Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос публічно його підтримує і Анатолій Макаренко звісно відповідає взаємністю. Схоже, що між ними дійсно є певні дружні стосунки.

Матіос, в свою чергу, звинуватив Заману у навмисному знищенні армії України під замовлення агресора і державній зраді.

Таким чином у "Силі і честі" виникає ще один конфлікт поглядів. І це все у першій десятці.

Окремо стоїть у списку, під номером 15, перебіжчик з БПП Вадим Денисенко –журналіст, патріот, нардеп, але все з приставкою псевдо-. Він обливав брудом політичних опонентів Петра Порошенка перед президентськими виборами-2019 у своїх жовтих ЗМІ, відкрито ображав українців, які ходять у неправильну церкву.

"Наша місія привести справжніх патріотів і професіоналів до всіх гілок влади, – наголосив лідер "Сили і честі". – Туди повинні прийти ті, хто відразу зможе почати працювати в цьому законодавчому органі. Бо не буде жодної хвилини на навчання".

Також Ігор Смешко виявив бажання допомагати Володимиру Зеленському. Проте, швидше за все, він зможе лише підставити підніжку чинному президенту та його гарним починанням.

Наразі невідомо, хто під яким номером ще піде до Верховної Ради від "Сили і честі", але там точно буде присутнім подружжя артистів Білоножків, згаданий агроолігарх Косюк і, схоже, ще чимало "нових облич", які будут уособлювати собою поняття СИЛА і ЧЕСТЬ.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook