Верховна Рада України в середу, 22 травня, не включила до порядку денного сесії президентський законопроект про зміну виборчого законодавства та про публічні закупівлі.

Читайте також: "Знекровлене суспільство не хоче більше терпіти приниження", – Тимошенко про виборчу систему

Жоден з них не набрав необхідної кількості голосів у парламенті. Якщо перший законопроект набрав 94 голоси, то інший 107.

Проект закону "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України" був зареєстрований вранці 22 травня у Раді під номером 10319.

О 14:11 спікер Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про закриття позачергового засідання Верховної Ради. Чергова сесія відбудеться 28 травня.

Читайте також: Зеленський офіційно розпустив Верховну Раду і призначив вибори – Указ Президента

Відзначимо, що законопроект Зеленського передбачає скасування мажоритарки, зниження бар'єру до 3%, проте не включає впровадження відкритих списків. У поясненні до документа йдеться про те, що змінити виборче законодавство в цій частині в термін до позачергових виборів не представляється можливим.

Хто "За" , а хто "Проти"

Судячи з голосування, тільки частина партій – "Опозиційний блок", "Самопоміч" і "Батьківщина" (жодного голосу проти на табло) – підтримали закон.

В "Блоці Петра Порошенка" за зміну закону про вибори проголосували 17 нардепів, проти виступили 15 чоловік, утримався 21 нардеп, 11 нардепів – не голосували; в "Народному фронті" – тільки 2 нардепа виступили "за", 27 осіб проголосували проти, 11 утрималися і 16 не голосували взагалі.

Бойкотували закон відразу три фракції – "Воля народу", "Партія Відродження", а також "Радикальна Партія Олега Ляшка", який оголосив збір підписів на Конституційний Суд проти розпуску Ради і обізвав Зеленського "авантюристом та узурпатором". Така реакція не дивна, тому що з 3% бар'єром (який запропонував президент Володимир Зеленський) в Раду на дострокових виборах не проходять ні "Народний фронт", ні радикали Ляшка, ні "Самопоміч", ні ахметівська частина "Опозиційного блоку".

Таким чином, швидше за все, вибори відбудуться за старим законом (за яким 225 депутатів обиралися за списками, якщо партії подолають 5% -й бар'єр).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook