У фасованій воді бактерій в п'ять разів більше за норму, а в автоматах продають "дистилят".

Читайте також: Сніданок, який допоможе оздоровити серце

В Україні існує проблема з чистою водою, навіть якщо вона продається в пляшках. Журналісти провели експеримент, в рамках якого перевірили 8 зразків води, пише Сегодня.

На експертизу в лабораторію вирушила бутльована вода з різних цінових сегментів, сира вода з–під крана, пропущена через фільтр, кип'ячена вода, з офісного кулера і зі спеціального автомата в магазині. Рідина перевірялася на рівень очищення, наявність мікробів і корисних елементів. Наприклад, у воді з–під крана виявилося занадто багато кальцію – там його зміст в три рази перевищує норму.

Провідний інженер центру випробування продукції мікробіологічної лабораторії "Укрметртестстандарту" Тетяна Кругляк прокоментувала результати перевірки.

"Такий надлишок може викликати біль в суглобах і підвищений тиск. Що характерно, перевищення норми кальцію видно відразу – він випадає в осад при кип'ятінні".

Після того як зразки води профільтрували і прокип'ятили, показники вмісту кальцію покращилися, але не до стану норми. При цьому виявилося, що побутовий фільтр не справляється з мікробами або інфекціями, а ось кип'ятіння, за словами Кругляк, цілком може знешкодити небезпечні мікроорганізми, в тому числі і кишкову паличку.

Перевірка трьох видів фасованої води – бюджетної (3,89 грн за 0,5 л), середньої вартості однієї з найпопулярніших в Україні марок (9,29 грн) і дорогої імпортної (46,99 грн). На етикетці затверджується про ідеальний балансі мінералів і корисних елементів. Реалний резултат виявився далеким від цієї інформації. У всіх зразках фахівці знайшли кишкову паличку. Неякісної виявилася вода як за 4 грн, так і за 47 грн.

"Схоже, що воду погано профільтрували і простерилізувати. Не повинно бути в змісті фасованої води загальних коліформ – група небезпечних бактерій – це неприпустимо. Вживання води з кишковою паличкою легко може викликати отруєння", – говорить Кругляк.

Читайте також: Що станеться, якщо їсти лише фрукти та овочі щодня

Вода із середньої цінової категорії переповнена мікробами, де, крім кишкової палички, виявили концентрацію 100 бактерій на 1 куб. см води. За словами Тетяни Кругляк, це перевищення норми в 5 раз – допускається не більше 20 бактерій на такий обсяг. У лабораторії додають, що ці результати свідчать про забруднення виробництва. Однак експерт з безпеки та якості води Олена Сидоренко вважає, що заводи, що виробляють і дорогу, і найпопулярнішу в Україні воду, навряд чи могли видати такий неякісний продукт.

"Не виключаю, що вода підроблена і насправді це не та марка, яка заявлена. Такі випадки не рідкість. Але, можливо, вода зберігалася дуже довго, а герметичність при тривалому зберіганні не забезпечується", – говорить вона.

У воді, яка продається в магазинних автоматах, відсутні не тільки мікроби, але і будь–які поживні речовини. Експертиза показала, що в ній зафіксовано нижче норми вміст кальцію, натрію і калію.

"Питною водою це назвати не можна. Вона призначена для зовсім інших цілей. З її допомогою можна, наприклад, готувати ліки або розводити ін'єкції, таку воду використовують хіба що в хімічних лабораторіях", – говорить Тетяна Кругляк.

Фахівці говорять, що в автоматах продають не питну воду, а дистильовану. Її не можна пити – вона вимиває з організму поживні речовини.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook